Frida Arnqvist Engström är journalist och författare till boken Gerillaslöjd – garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen. Foto: Anders Engström.

Gerillaslöjd är som en lågmäld protest och kallas ibland för ”tysthetens revolution”. Foto: Jean Michel Siclot.

Aktuellt gerillaslöjd

Tysthetens revolution

Du har säkert sett det på stan, på bussen eller i skolan. Små broderade tavlor eller pärlplattor med finurliga budskap. Det kallas craftivism. Vi har träffat Frida Arnqvist Engström som pysslar med just det.

Hon är själv inte en gerillaslöjdsutövare, men blev utmanad av den världsberömda craftivisten Sarah Corbett.

– Det enkla var att brodera budskapet, men när det var dags att sätta upp det var jag oerhört nervös, berättar Frida Frida Arnqvist Engström, som är journalist och författare till boken Gerillaslöjd – garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen.

”Jag skakade och svettades”

En del av utmaningen var nämligen att placera budskapet vid en plats där det rör sig mycket folk, och Frida skulle dessutom fotografera det hon gjort.

– Jag skakade och svettades där jag stod vid ett räcke på Sergels torg, men ingen brydde sig. Det var först när jag väl fått upp tavlan och började fota, som folk blev nyfikna och började titta, berättar hon.

Craftivism är en sammansättning av orden ”craft” och ”activism”, det vill säga aktivism genom slöjd, och det var i samband med Fridas föreläsningar om fenomenet som det svenska ordet ”gerillaslöjd” kom till.

Många gerillaslöjdare är uttalade feminister som ser det som en uppgift att uppvärdera och hedra det historiskt sett kvinnliga hantverket. Gerillaslöjd är som en lågmäld protest och kallas ibland för ”tysthetens revolution”.

”I det stillsamma finns det slagkraftiga”

– Som betraktare måste man gå nära och undersöka och ta in budskapet genom att uppleva det. Det blir på så sätt så mycket starkare, säger Frida Arnqvist Engström, som förklarar att gerillaslöjd ofta sätts upp i det offentliga rummet.

”Gerillaslöjd är ett sätt att kanalisera sina åsikter med händerna.”

– Om man inte vill gå längst fram i ett demonstrationståg kan man i stället kanalisera sina åsikter med händerna. I gerillaslöjd är det inte materialet eller tekniken som är viktigt, utan resultatet. Det spelar ingen roll om det är fint eller fult, det är vad du vill uppnå som är det viktiga.

Hon har själv en lång bakgrund som scout i Härnösands scoutkår. För henne är scoutrörelsen en möjlighet att tillsammans kunna göra skillnad och jobba med lokalt och globalt samhällsengagemang. Hon är övertygad om att den enorma do it your-self-trenden också är ett tecken på ett paradigmskifte och att många anser att livet har en annan mening än att shoppa.

– I och med att intresset ökar för att göra saker själv, så minskar behovet av att köpa färdigt. Gerillaslöjd blir dels en konsumtionskritik, dels ett kreativt själv- förtroende som visar att vi kan ändra vårt sätt att leva och jobba för harmoni med naturen och världen.

Läs mer om Fridas bok Gerillaslöjd >>

Fridas bästa tips för dig som vill gerillaslöjda:

Behöver du lite hjälp på traven?

Craftivist Collective hittar du massor av inspiration, tips och pågående kampanjer som du kan delta i. Där kan du också beställa pysselkit med olika budskap som du kan haka på. Då är det bara att sätta igång att slöjda och pynta din omgivning.

Många gerillaslöjdare delar sina verk i sociala medier. Kolla in #gerillaslöjd och #craftivism på Twitter och Instagram för massor av inspiration.