Clara Henry

Clara Henry

Aktuellt Boktips

Videobloggaren Clara Henry pratar om mens

28 januari, 2016

Videobloggaren, författaren och komikern Clara Henry har många strängar på sin lyra. Nu är hon aktuell med den viktiga boken ”Ja jag har mens, hurså?”
– Mens ÄR viktigt! För ingen pratar ju om det, säger Clara Henry.

En vanlig dag i Clara Henrys liv består av möten, planering av videobloggar och föreläsningar och om hon skulle beskriva sitt jobb så blir det väl något så här;
– Främst gör jag videobloggar, vilket ju är som kåserier i videoform. Men utöver det så programleder jag i TV och radio, är konferencier, föreläsare, författare och sjukt aktiv på sociala medier.

Varför tror du att du blivit känd på Youtube?
– Jag tror att många kan relatera till sakerna jag pratar om. När jag började på Youtube var det inte alls många andra som videobloggade i Sverige. Det som fanns var mode- och skönhetsbloggare. Folk tyckte väl att det var skönt med en tjej som pratade om annat än utseende. Nu är jag dessutom väldigt feministisk i allt jag pratar om, vilket många unga tycker är viktigt.

Du är aktuell med boken ”Ja jag har mens, hurså?”. Varför är det viktigt att prata om mens?
– Det är så självklart att vi inte ska prata om det. Vi går där och gömmer tampongen i ärmen på väg till toan, vi säger att vi har huvudvärk istället för mensvärk, inte ens i mensskydds-reklamerna säger de ordet mens utan “den där tiden i månaden” eller “kvinnoveckan”. Så varför kan vi då inte prata om det?

Vem tycker du ska läsa boken?
– Alla! Alla som går och väntar på att få mens. Alla som precis börjat ha mens. Alla som haft mens i tio år och fortfarande inte vet vad mensvärk egentligen beror på. Och alla andra, som aldrig kommer få mens, för det påverkar indirekt dem också.

Vad hoppas du att läsarna får med sig?
– Jag hoppas att den kommer få folk att känna sig mer bekväma kring ämnet och att aldrig skämmas för sin mens eller sin kropp.

Fakta om Clara

Namn: Clara Henry
Ålder: 21 år
Familj: Mamma, pappa, lillasyster och lillebror.
Sysselsättning: Videobloggare, författare, komiker.
Aktuell: Med boken Ja, jag har mens, hurså?
Hemlig talang: Är högerhänt men jättebra på att måla nagellack med vänster hand.

Senaste artiklarna