"Scouter ska inte bara vara änglar, de ska vara busiga också!" sade Kungen.

"Jag önskar att jag hade varit scout när jag var liten. Nu vill jag att Faith och Ömer ska få med sig scouting i sina ryggsäckar" berättade Guleed Mohammed.

Kungen besökte den nystartade kåren Universum i Tensta tillsammans med några medlemmar i den svenska grenen av Baden-Powell Fellowship för att få höra mer om hur Scouternas nystartsverksamhet fungerar.

Kåren Universum är ett exempel på Scouternas satsning i områden där organisationen tidigare inte varit så stark och synlig.

Inspiration nystart

Kungligt besök hos scoutkåren i Tensta

Scoutkåren Universum i Tensta fick kungligt besök en helt vanlig måndag förra våren. Kåren är ett exempel på Scouternas satsning i områden där organisationen tidigare inte varit så stark och synlig. Scouterna Ömer Gül och Faith Ngabo fick chansen att prata med Kungen och berätta varför de tycker att det är roligt att vara scouter.

Guleed Mohammeds första kontakt med Scouterna var då en kompis frågade om han ville hänga med på ett antirasismmöte som arrangerades av Scouterna.

– På mötet kom jag på mig själv med att önska att jag hade varit scout när jag var liten. Nu vill jag att Faith och Ömer ska få med sig scouting i sina ryggsäckar, berättade Guleed Mohammed, som idag är anställd som nystartskonsulent på Scouterna.

Nystartsverksamhet kräver mod och tålamod

Måndagen den 13 april 2015 besökte Kungen den nystartade kåren Universum i Tensta tillsammans med några medlemmar i den svenska grenen av Baden-Powell Fellowship för att få höra mer om hur Scouternas nystartsverksamhet fungerar.

– Här i Tensta handlar det om att rätt person säger rätt saker. När jag bad barnen blunda och tänka på Scouterna, så såg de inte sig själva. Genom mitt nätverk har jag kunnat berätta att Scouterna är något för barn och unga även i Tensta, sade Guleed Mohammed.

Kungen nyfiken på scouternas drivkrafter

Att rekrytera medlemmar till Scouterna och att starta en scoutkår i Tensta krävde en ny ingång och en annan metod. Guleed Mohammed började med att kontakta ungdomar som var förebilder i området för att få dem att bli scouter och rekrytera sina vänner till Scouterna. Två av dem var Ömer Gül och Faith Ngabo.

– I Scouterna lär jag mig mycket. Det jag lär mig, vill jag sedan lära mina syskon, jag vill vara deras förebild, berättade Faith Ngabo.

Kungen har själv en lång bakgrund som scout och är hedersmedlem i Scouterna. Under besöket i Tensta var han mycket intresserad av att höra vad barn och unga idag lockas av i Scouterna.

– Scouter ska inte bara vara änglar, de ska vara busiga också! sade Kungen och ställde en rad nyfikna frågor om Scouternas nystartsverksamhet.

Universum jobbar med samhällsengagemang

En del av föräldrarna till barnen i kåren Universum har själva varit scouter i andra länder. Scouter runt om i världen är ofta väldigt bra på den del av scoutmetoden som heter ”Lokalt och globalt samhällsengagemang”. Eftersom engagemanget är stort i Tensta, har det gått bra att sätta samman det. Guleed Mohammed förklarade att kåren fokuserat mycket på lokalt samhällsengagemang, på så sätt har Scouterna blivit inte bara häftigt och roligt, utan också viktigt för många.

– De äldre i Tensta är svenskar som kom hit när området byggdes på 70-talet. De kan berätta om samhället som det var då. Och omvänt, de unga kan ställa frågor om hur det var förr och berätta om hur de ser på samhället idag. På så sätt bygger vi en bro mellan två världar. Barnen utkonkurrerar hemtjänsten, skämtade Guleed Mohammed.

Drömmen är att åka till Vita huset

Jan Eliasson är hedersmedlem i scoutkåren Universum. Nu har kåren haft besök av Kungen. Nästa dröm är att åka till Vita huset i Washington.

– När Kungen och BP Fellows kommer hit och hälsar på igen om fem år då hoppas jag att vi kommer att vara den största scoutkåren i Sverige, sade Guleed Mohammed lite kaxigt.

Fakta: Baden-Powell Fellowship

Robert Baden-Powell (1857–1941) är scoutrörelsens grundare. Baden-Powell Fellowship består av drygt 2200 personer som donerat pengar till scoutrörelsen genom World Scout Foundation, där Kungen är hedersordförande. De insamlade pengarna går till att utveckla scoutrörelsen i olika delar av världen. Den svenska grenen av Baden-Powell Fellowship består av 140 personer.