Kalle Elmér.

Vian Tahir

Aktuellt Tema

#Backaupp mot näthat

Arg och anonym? Då är det lätt att skriva taskiga saker på internet. Men hur ska du göra om du ser att någon utsätts för näthat? Experterna tipsar om att backa upp den som drabbas – och att alltid anmäla.

När scoutledaren Kalle Elmér startade gruppen ”Svenska scouter” var det för att samla rörelsen.
– Jag förstod inte varför vi skulle ha olika Facebook-grupper och tyckte att vi borde ha en grupp för scouter i allmänhet, säger han.

Och det blev en succé. Men ibland har han i rollen som administratör tyvärr också fått se hur personer hållit en hård ton. Till exempel förekommer både svordomar och påhopp när åsikterna går isär.
– Jag tror inte att lösningen är att ta bort inlägg, utan att diskutera hur vi vill vara mot varandra.

Enligt en undersökning som stiftelsen Friends har gjort har var tredje ungdom mellan 10 och 16 år blivit utsatt för kränkningar i sociala medier.
– Det handlar inte om att barn och unga har blivit elakare, säger Vian Tahir, kommunikationsansvarig för organisationen Nätaktivisterna som jobbar för att stötta unga att bli antirasistiska nätaktivister.

– Förr hände det mer saker på raster, på skolgården och i omklädningsrum. Nätet har gjort det lättare att kontakta varandra.

Till skillnad från kändisar och politiker får unga mest anonyma kommentarer från folk de redan känner. Därför tycker Vian Tahir att det är viktigt att veta att hot på nätet är en fråga för skolan, även om de skickats på kvällstid.
– Om du upptäcker att någon har skrivit något elakt är vårt råd alltid att anmäla. Antingen till det sociala mediet, eller till polisen beroende på hur allvarligt det är. Man kan också prata med sin lärare, säger Vian Tahir.

Hon berättar att civilkurage är viktigt även på nätet.
– Du kan antingen säga ifrån själv när du ser en person kränka någon annan, men du kan också skriva en snäll kommentar till personen, eller heja på någon annan som säger ifrån med en like eller genom att skriva ”bra sagt!”.

En som vet hur det känns att bli utsatt för näthat är Behrang Miri. Han är kanske mest känd som programledare och för sina uppträdanden i Melodifestivalen. Men han är också en populär debattör, föreläsare och engagerad i samhällsdebatten. Behrang Miri menar att barn och normbrytande personer är särskilt utsatta. – Vuxna är skyldiga att se till att inget barn blir påhoppat. Och de måste också vara närvarande på nätet.

Han håller med om att man alltid ska anmäla kränkningar på nätet och tipsar också om att backa upp och visa sitt stöd för den som utsätts.
– Du kan antingen ringa upp och visa stöd för den som blir utsatt eller skriva en kommentar.

Kalle Elmér, scoutledare och administratör för Facebook-gruppen Svenska scouter, håller med:
– Vi scouter har en positiv påverkan på varandra och att kunna diskutera med andra är till stor hjälp för många. Det viktigaste är att man själv föregår med gott exempel och tänker efter. Om man tycker att något inte är okej är det viktigt att man säger ifrån.

Så blir du en bättre nätkompis
Var kritisk Tro inte på allt du läser på nätet. Fundera kring vad som är sant och leta fakta.

Ljug inte När du postar inlägg i sociala medier – använd ditt riktiga namn. Och skriv saker du kan stå för.

Undvik att såra Om du skriver om någon annan än dig själv, tänk efter några varv. Hur skulle det kännas om någon skrev så om dig?

Säg ifrån Om du ser kommentarer som är taskiga. Anmäl det till tjänsten och berätta gärna för en vuxen. Skriv också gärna en stöttande kommentar själv.

Källa: Nohate.se, en organisation som jobbar för att stoppa näthat.

Har du blivit näthatad? Det kan vara att skönt att få prata med någon och det finns många organisationer och sajter där den som har fått ta emot hot och hat på nätet kan få stöd. Två av dem är Bris.se och Friends.se. På Skolinspektionen.se/beo kan du anmäla skolan om du är missnöjd med hur de hanterat en situation.