Testpatrullen i Åre!

Stjärtlapptest.

Upp på snowbiken!

Ner på en zibob.

Scorpionracern in action!

På en Airboard.

Dags för pulkatestet!

Prylar Testpatrullen

Bästa åken i Åre

5 februari, 2016

Skidor och snowboard. Glöm det! I Åre testas ovanliga åkdon i pisten. Häng med i backen när testpatrullen får tycka till om allt från en enkel stjärtlapp till en dubbeldämpad snowbike.

Det går inte att låta bli att skratta. Testpatrullen har till och med kul när de springer upp igen. Ella, Filip, Vidar, Viggo, Petter och Dennis lär sig använda de mer eller mindre konstiga leksakerna.

Några nyfikna föräldrar samlas runt den här delen av backen som spärrats av med skyddsnät för testet – i vanliga fall får man bara åka skidor eller snowboard i pisterna. Scouterna verkar ha glömt duggregnet när de börjar diskutera åkdonen som är lika många som testpersonerna, sex stycken.
– Kan man göra bakåtflip med den här? Gud vad äckligt, utbrister Filip om snowbiken.

Den påminner om en cykel fast har skidor i stället för hjul. Man sitter på en limpformad sadel och styr genom att luta sig och genom att styra med styret.
– Vad är det här? frågar någon annan och tittar på den färgglada scorpionracern.

Rickard Fredriksson som jobbar på Explore Åre med dessa åkdon, förklarar att man ligger på magen med huvudet framåt. Eller så sitter man på rumpan och sätter fötterna i den främsta delen.
– Den har olika delar i olika färger och är ledad. Man kan koppla ihop flera till ett tåg, säger Rickard.

På nedvägen krockar Ella och Vidar medan Filip sladdar och kör omkull. Alla tre skrattar. Filip på snowbiken och Ella på en gul liten fyrkant med handtag som kallas zibob.

”Stjärtlappen för 20 kronor är snabbast!”

Vidar sitter i den ganska stora pulkan med handtag i sidorna. Allt fler nyfikna skidåkare stannar och tittar på de färgglada teståkarna som med energi och fokus åker, krockar och ramlar med de sex olika fordonen. I nästa omgång står Viggo upp och surfar ner på den gula lilla ziboben.

Det har just regnat och snön är blöt. Det är sämst för scorpionracern som sjunker ner mest – den är riktigt snabb på hårdare underlag.
– Pulkan är bra för att den är lätt att styra och för att man inte trillar av så lätt eftersom den är så stor, säger Dennis.

Det som förvånar mest är stjärtlappen:
– Den är snabbast, säger Petter. Och i nästa rejs – innan alla har ramlat omkull och ligger skrattande huller om buller – får Petter rätt, stjärtlappen för 20 kronor är snabbast. I alla fall i dagens blöta före.

Så tyckte testpatrullen:
Airboard
, 2 500 kr Betyg: 2, 5 av 5

Stjärtlapp, 20 kr Betyg: 4 av 5

Snowbike, 6 000 kr Betyg: 4 av 5

Scorpion racer, 3 500 kr Betyg: 2, 5 av 5

Zipbob, 400 kr Betyg: 3,5 av 5

Pulka, 150 kr Betyg: 3,5 av 5

Senaste artiklarna