Hur vänlig är du i veckan?

Denna vecka infaller Vänliga veckan som i år fyller 70 år – En vecka som uppmanar till att hjälpa och glädja andra och bidra till en bättre värld. Det är ett budskap som går hand i hand med Scouternas verksamheter runt om i Sverige.

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist, grundaren av Läkarmissionen, för 70 år sedan. Genom en studie såg han hur flera tusen människor som passerade en trafikräknare såg ytterst olyckliga ut. Endast ett 30-tal personer verkade nöjda och glada. Harry Lindquist ville se mer vänlighet i samhället och instiftade veckan som verkar för mer vänlighet i samhället.

Vänlighet är även en självklar del av scouternas verksamheter och är starkt kopplat till scoutlagens punkt: ”En scout är vänlig och hjälpsam”.

– Det handlar om att vi är schyssta kompisar och medmänniskor, vi är vänliga och hjälpsamma mot de vi möter. På det sättet kan vi scouter också vara förebilder. Tänk om alla människor var vänliga och hjälpsamma, vilken härlig värld vi skulle leva i då, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare på Scouterna.

Och visst är det viktigt att visa vänlighet. Forskning visar att vänlighet, omtanke och engagemang för andra människor gör både oss själva och andra mer lyckliga. Vänlighet får oss helt enkelt att må bättre känslomässigt. Den senaste forskningen visar även att empati och medkänsla påverkar nervsystemet och får oss att slappna av och kan till och med förhindra inflammationer i kroppen. Men hur visar vi egentligen vänlighet mot andra? När var någon vänlig mot dig senast? Är det enkelt att vara vänlig mot människor vi inte känner? Vad är egentligen vänlighet?

Scoututmaning: Utför en vänlig handling under veckan! Bjud en främling på en kaffe, hjälp en äldre person med att bära matkassar, erbjud att hjälpa en vän, öka kollegors arbetsglädje, skapa välmående på stan med att hälsa med ett Hej, sprid goda känslor genom sociala medier eller andra goda gärningar som du kan komma på.

Visa även vad vänlighet är för er scouter på Scouternas Instagram.