Aktuellt hjälparbete

Matsatsning ska hjälpa utsatta

Stockholms Stadsmission har nyligen öppnat en matbutik där mat som passerat ”bästföredatum” säljs till lägre priser för att hjälpa utsatta människor. ”Det är många som hör av sig till oss och vill hjälpa till”, säger Maria Lagerman, verksamhetschef på Stockholms Stadsmission.

”Matmission” är en del av Stockholms Stadsmissions livsmedelsarbete för att skapa bättre förutsättningar för personer i ekonomisk utsatthet.

– Matmissionen är en livsmedelsbutik som tar hand om överskottsmaten som sedan säljs till rabatterat pris till medlemmar och till ”fullpris” för icke medlemmar, berättar Johanna Nordenskjöld, social entreprenör på Stockholm Stadsmission.

Matbutiken har tre mål: att förbättra miljö, möjliggöra arbetsintegration och att fler utsatta ska få hjälp med mat. För att bli medlem i ”Matmissionen” krävs det att personen lever i ekonomisk utsatthet. Samtidigt är butiken en plats för arbetsträning. Personerna som arbetar i butiken för stöd genom kompetensutveckling och personlig utveckling av yrkescoacher och handledare.

För att kunna hålla matbutiken öppen behövs det engagerade människor som brinner för att hjälpa till. Stockholm Stadsmission hämtar sitt engagemang i deras värdegrund och vision om en mänskligare stad och mänskligare samhälle för alla.

– Det är många som hör av sig till oss och säger att de vill hjälpa till som volontärer vilket är jätteroligt. Vi jobbar också tillsammans med volontärbyrån för att se till att våra butiker alltid är bemannade under öppettider, säger Maria Lagerman.

Stadsmissionen är ständigt under förändring i utvecklingsarbete utifrån vilka behov som finns i samhället.

– Vi arbetar lokalt med att förändra långsiktigt, lindra och ge akut stöd. Vi har arbetsintegrerade sociala företag och verksamheter som stödjer boenden för många utsatta människor. Ett av våra mål är just att vi vill halvera jordens fattigdom och hunger och vi  verkar för en hållbar utveckling, säger Maria Lagerman.

Text: Anna Lundberg