Aktuellt backaupp

”Det är okej att vara olika”

20 mars, 2016

Det har gått ett år sedan Nathea Anemyr från Storebro i Småland drog igång Rocka Sockorna-dagen för att hylla sin äldre syster med Downs syndrom. ” Jag tror att dagen kan visa att alla är värda lika mycket och att olika är bra”, säger hon.

Den 21 mars firas Internationella Downs syndrom-dagen, en dag som här i Sverige numera även refereras som Rocka sockorna-dagen. Bakom aktionen står Nathea Anemyr 11 år.

– I USA firade man World Down Syndrome Day genom att ha just olika strumpor på sig. Jag översatte det sedan till Sverige för att jag tyckte att vi även här borde visa att det är okej att vara olika varandra, berättar Nathea.

Engagemang

Att Rocka sockorna-fenomenet har vuxit snabbt går inte att ta miste på. Förra året när dagen var ”ny”, engagerade sig 280.000 personer via sociala medier. I år ligger engagemanget runt 70.000 några dagar innan själva firandet. Men dagen firas också på olika platser i Sverige. I Göteborg uppmärksammas dagen bland annat med en Rocka sockorna-festival på Världskulturmuseet. Det gör Nathea glad.

– Det är fantastiskt att så många vill engagera sig och hittar på nya saker. Om det fortsätter så här kommer dagen att vara jättestor om några år! Det är så bra att fler kan sprida att olika är bra, säger hon.

Nathea har idag hunnit bli elva år och hennes syster Noelle är 14. De har mycket kul tillsammans, berättar Nathea.

– Noelle tillför så mycket glädje i vår familj. Vi skrattar så mycket tillsammans när hon är med och vi gör så mycket roliga saker. Noelle brukar ofta vela klä ut sig och dansa så det gör vi mycket. Vi brukar även leka Emil i Lönneberga i några lador här utanför där vi bor. Sedan håller vi båda två på med Ipads och så, berättar Nathea.

En mix av strumpor

Nathea har sedan länge bestämt vilka strumpor hon ska bära dagen till ära den 21 mars.

– Jag ska ha en strumpa med mycket blandade färger och en som är mer blå, vit och ljusblå. Strumporna är även snygga ihop, säger hon och skrattar.

Många av hennes kompisar tycker att det är extra kul med Rocka sockorna-dagen då det är Nathea som står bakom initiativet.

– Jag får ofta frågor om Rocka sockorna-dagen och de frågar mig hur man ska göra och så. De kallar mig också för kändis men det tycker jag inte att jag är, säger hon.

Men något av en kändis har hon ändå blivit. Nathea spelar teater och har nu fått en roll som Annika på Astrid Lindgrens värld.

– Det är det roligaste jag någonsin gjort i mitt liv. Alla där är så snälla och det är bara så kul, berättar Nathea.

Vad skulle du säga till andra barn som också vill engagera sig för en viktig sak?

 – Prata med människor i din närhet, familj och vänner, för att få hjälp med det du vill göra!

Senaste artiklarna