Firande Framtid

Hurra för Sveriges alla studenter

På lördag den 2 april är det Studenternas dag då studenter firas över hela landet. Årets tema är tillgänglighet men hur gör man egentligen studier tillgängliga för alla? Vi på Scout har pratat med Kaj Olsson som är studievägledare på Högskolan i Halmstad för att få svar på några pluggfrågor.

Att studera är något som blir allt viktigare i vårt samhälle. Tröskeln in på arbetsmarknaden är i dag tuff och många unga drömmer om spännande arbeten där man ständigt blir stimulerad och utmanad. Men hur ska unga som funderar på att studera vidare egentligen tänka? Kaj Olsson är studievägledare på Högskolan i Halmstad och han tycker att de som vill studera vidare ska välja både med hjärtat och med hjärnan.

– Det handlar om att välja studier efter sina drömmar men också efter hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut. Intresse och motivation är jätteviktigt! Det är bra att tänka tillbaka på ämnen i gymnasiet där man har haft framgångar. Det handlar även om att researcha arbetsmarknaden så mycket som möjligt för att hamna rätt, säger Kaj Olsson.

Vad säger du till någon som vill studera vidare men som inte vet inom vilket ämne?

– Då kan man träffa en studievägledare. På så sätt kommer man en bit på vägen och ringar in några områden, lärosäten och intressen. Många kommer hit ganska blanka men skrapar man på ytan går det att hitta intressen. Sen är det alltid bra att ta reda på så mycket om utbildningar och arbetsmarknad som möjligt. Det går att göra genom att prata med studenter som går på universitet och högskola, säger Kaj Olsson.

En bit på vägen

På Scouternas folkhögskola erbjuds i dag allmän kurs både på plats i Stockholm men även på distans för personer som önskar komplettera gymnasiet. Det finns även flera andra utbildningar som Värdebaserat ledarskap och Projektledning som ska stärka elevernas kunskaper och göra dem redo för framtiden. Gustav Öhrn är rektor på Scouternas folkhögskola och han tror att det är viktigt att prata om vad unga drömmer om.

– För oss handlar mycket om att visa att universitet och högskola är något för våra elever. Och det visar vi genom att prata om vad de drömmer om. Vi försöker hjälpa individer att utgå från sig själva, säger han.

Men för många är universitet och högskolestudier en främmande värld. Hur ska unga lättare komma i kontakt med universitetet och högskolor?

– Man ska inte överdramatisera högre studier. Ungas syn på högskola och universitet behöver förändras. Och lärosäten borde tänka på hur de kan göra sig relevanta i ungdomars vardag, säger Gustav Öhrn.

Har du några tips till ungdomar som inte vet vad de vill studera?

– Det är aldrig för sent att välja om utbildning. Inför varje viktigt val tänker man: Hela min framtid kommer att avgöras av det här valet. Men det är inte så. Det viktigaste är att välja något och börja, sen kan man alltid byta utbildning. Och ingen kunskap är onödig!

Är du fundersam över vad just du ska studera? Gör Utbildningstestet här!