Aktuellt Ägodela

Boken som vill få dig att shoppa mindre

I dag samlar du inte statuspoäng på att äga massa prylar. Snarare ses konsumtionshetsen som ett slöseri med jordens resurser. Med boken Ägodela vill Naturskyddsföreningen få dig att minska på ägandet av prylar.

Istället för att äga prylar vill Naturskyddsföreningen göra dig uppmärksam på att du istället kan låna, hyra, byta eller shoppa secondhand. Det är det som kallas ägodela.
– Syftet med boken är att gå ifrån det privata ägandet och minska antalet prylar, säger Mikaela Holm, ordförande för Naturskyddsföreningen Östersund till ÖP.

Boken som tagits fram i samarbete med Bonnier Fakta beskriver dagens konsumentrevolution och ger tips på hur du genom att köpa mindre ändå får tillgång till mer. Spännande, eller hur?

Principen som boken tar upp är att det är själva tillgången som räknas och inte ägandet. Naturskyddsföreningens idé är att man genom att låna, byta, hyra och handla secondhand sparar på miljön, samtidigt som man bygger gemenskap och förtroende.

Fundera på hur du kan själv kan bidra mindre till konsumtionshetsen och börja ägodela istället! Kanske kan din familj gå ihop med grannarna för att köpa en gemensam gräsklippare eller skapa en bilpool för att dela på bilarna.

Vill du vinna ett eget exemplar av Ägodela? Skicka ett mejl till redaktionen@scout.se och berätta om vad du gör för att ägodela. Märk ämnesraden i mejlet med ”Ägodela”. Sista dagen att skicka in ditt tävlingsbidrag är 29 april. Lycka till!