Aktuellt Cykling

”Utmaningar kommer och går”

I början på mars förra året började scoutledaren Fredrika Ek från Sundsvall sin cykeltur runt jordklotet. Nu har hon cyklat i mer än ett år och har inga tankar på att ge upp. ”Ju mer jag ser, desto mer inser jag allt vad jag inte har sett”, säger hon.

Hon har hunnit cykla 21 950 kilometer och passerat 25 länder under 423 dagar. Vi talar om Fredrika Ek, scoutledaren som för bara ett år sedan begav sig ut på sitt livs äventyr på cykeln som ska ta henne jorden runt under ett par år. Under resan samlar hon även in pengar till Action Aid.

Just nu befinner sig Fredrika i Malaysia men har sitt sikte klart mot Australien. Hon har passerat många länder. Nu samlar hon på intryck och erfarenheter.

– Jag är överväldigad av den gästvänlighet jag mötts av så snart jag lämnat Europa. Vilka fantastiska band man kan knyta till människor utan att ens ha språk gemensamt. Att runt om i världen bli inbjuden hem till människor och för en eller några dagar få ta del av deras vardag lämnar de starkaste minnena hos mig. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att få lära mig om nya kulturer och få perspektiv på mitt eget liv, säger Fredrika.

Hon har passerat många olika länder som de flesta av oss bara har hört talas om. Hon har tagit del av  svår cykelterräng, bergscykling där syret är fattigt, cyklat i mer än 50 gradig värme i öken och blivit stoppad av polisen ett antal gånger för att hon är en kvinna som cyklar själv genom världen. På hennes blog  kan läsaren ta del av både extremcykling men också av nära berättelser om hur det är som ung kvinna och scout att cykel genom patriarkaliska länder där kvinnors rättigheter är begränsade. Man kan fundera över, vilka länder har varit mest komplicerade att cykla igenom?

Varje land är unikt och bjuder på sina egna belöningar och utmaningar. Grekland har ett fantastiskt kök och vacker cykling, men också heltokiga fårhundar i ständig jakt på däck och hälsenor. Iran har den vänligaste befolkningen jag någonsin mött, samtidigt som ramadan och den islamiska klädkoden för kvinnor kunde vara prövande. Tadzjikistan bjöd på obeskrivliga naturupplevelser, men desto mindre syre då jag ägnade större delen av min månad där runt 4 000 meter över havet.

Vad är egentligen den största utmaningen med din världscykling?

–Under en resa av den här typen kommer olika utmaningar komma och gå med tiden, precis som de gör i livet hemma. Hettan i öknen. Kylan i bergen. Språkförbistringar, och luriga kulturskillnader. Men för mig är det största svårigheten att alltid ha mina nära och kära så långt borta, säger hon.

Många timmar på sadeln

Som mest har Fredrika tillbringat nästan 10 timmar på cykelsadeln under en dag. Även om hon från och till får träsmak i rumpan, har hon inga planer på att ge upp eller pausa cykeläventyret.

–Desto mer jag ser desto mer inser jag allt vad jag inte har sett. Jag vet fortfarande inte när jag kommer komma hem, men ett par år har jag nog kvar i benen. Vad som kommer hända när jag kommer hem har jag ingen aning om. Just nu ser jag fram emot att påbörja vad som ska bli en otroligt spännande tur genom Australiens outback, säger hon.

Vad skulle du säga till människor som vill våga ge sig ut på ett äventyr som du?

–Min stora dröm handlade om ett äventyr på cykel, för andra kan det vara någonting helt annat. Oavsett vad, tror jag att nyckeln ligger i att våga ta beslutet där vi förvandlar drömmen till ett mål. Det är det läskigaste, och viktigaste vi någonsin kan göra för oss själva. När vi på riktigt bestämt oss för någonting kan vi flytta berg. Eller åtminstone cykla över dem!

Cyklingfakta

Extremfakta

Händelser som gett Fredrika huvudvärk

Följ Fredrika Ek på hennes blog här!