Äventyr hajk

Gemenskap och äventyr på tjejhajk

Under april genomförde Enskede Scoutkår en tjejhajk för att locka fler tjejer till sin verksamhet. Deltagarna fick även ta med en kompis som inte var scout, något som nu lett till att scoutkåren har vuxit med två nya medlemmar.

–Under några år har vi haft lite problem med att locka tjejer till vår kår och ville prova en ny metod. På mötet kläcktes idén om att kåren skulle samla ihop alla scouter – Upptäckarna och uppåt, som definierar sig som tjejer i kåren, och dra ut på en hajk, säger Ellen Sjöberg, ordförande i Enskede Scoutkår.

Tanken med hajken var även att deltagarna fick ta med sig en kompis som inte var scout sedan tidigare. Destinationen för hajken var kårens stuga i Åva där ett riktigt mysigt scoutliv väntade.

Efter en spännande vandring kom tjejerna fram till nattplatsen där de reste ett militärtält, förberedde ved till nattens eldning, grillade och avslutade kvällen med att grilla hajkbanan till lägerbålets varma lågor.
–Kvällen blev supermysig och innehöll både spännande samtal, god mat och sång. När vi till slut krupit in i det varma militärtältet läste vi några berättelser med tjejer i huvudrollen såklart, säger Ellen.

Men blev det några nya medlemmar till Enskede Scoutkår? Javisst, både Upptäckarna och Äventyrarna har nu fått förstärkning med två nya scouter och kåren planerar redan fler aktiviteter för att nå fler tjejer.
–Vi har planer på att genomföra en till tjejhajk till hösten som förhoppningsvis lockar ännu fler scouter. Vi tror att tjejhajkerna på sikt kan stärka tjejerna både som individer och som grupp på avdelningarna, säger Ellen.

Tycker du att fler kårer ska satsa på tjejhajker?

–Scouterna är ingen fristad där könsroller, könsnormer eller vad man nu väljer att kalla det för inte existerar. Det är därför något som vi hela tiden måste ifrågasätta i vår egen verksamhet genom att utmana våra scouter och ledare till att våga testa nya saker och utmana dessa mönster. Tjejhajker behövs inte bara i de kårer där antalet tjejscouter är lågt, det kan få positiva effekter för alla kårer, säger Ellen.

Och responsen har varit mycket positiv från både deltagare, föräldrar och ledare även om separerade hajker med tjejer och killar är något som kan vara omdiskuterat inom Scouterna.

–Hajken var verkligen superrolig! Det var första gången jag var ute på något liknande och jag tycker att det bästa var den mysiga kvällen runt elden, säger Maja Ellgaard Hansson, nybliven scout i avdelningen Skogsfåglarna.

Text: Anna Lundberg.