”Havet är vår resurs”

I våras mötte scoutledarna Anna Wiklund och Daniel Nilsson miljöminister Åsa Romson för att lämna över ett 116 meter långt konstverk som skapats förra sommaren av unga scouter på lägret Liv@t.

Budskapet med verket löd: ”Vi har gjort ett glatt hav till dig! Nu vill vi ha ett glatt hav tillbaka!”. Miljöminister Åsa Romson, som själv varit scout som ung, tog emot både verket och budskapet och uppskattade barnens engagemang.

– Jag tycker att det är fantastiskt att havet engagerar unga. Vi vill alla se en ren miljö där vi kan skapa en bra framtid. Växter och djur är så viktiga och vi ska alla kunna leva tillsammans och dela på miljön, sade Åsa Romson.

Vad kan man lova dessa barn som gjort konstverket?

– Stadsminister Stefan Löfven har tidigt poängterat vikten av en bättre havsmiljö och det är något vi arbetar hårt för. Vi vill se fler skyddade havsmiljöer, minska bottentrålningar och nedskräpningen är även en viktig fråga, sade Åsa Romson.

Elias Tvetevik, tolv år, är en av scouterna som var med och gjorde det långa konstverket.

– Första dagarna på lägret var det lite dåligt väder och då började vi att rita. Det var roligt, jag kommer ihåg att jag målade en färgstark fisk.

Varför tycker du att det är viktigt att uppmärksamma havet och värna om naturen?

– Havet är vår resurs som vi alla behöver för att kunna dricka vatten och äta fisk. Om havet försvinner eller fiskarna mår dåligt blir det svårt för oss alla. Vi måste alla arbeta tillsammans för att ta hand om våra hav, säger Elias.