Aktuellt bokrecension

Hur är det att leva i en diktatur?

26 maj, 2016

Jang Jin-Sung är en ung författare och pianist som tillhör Nordkoreas propagandaministerium där han dagligen skriver dikter och hyllningstexter till diktatorn Kim Jong II. När han lånar ut en förbjuden tidskrift till en vän, som glömmer tidningen på ett tåg, är deras liv plötsligt i fara.

Ryunghwadistriktet mitt i centrala Pyongyang. På kontor 101 tillhör medarbetarna en förbjuden värld där anläggningen omgärdas av höga murar som verkar i hemlighet för att ta del av Sydkoreas innersta medvetande. Det som sker här klassas som en av de värsta kriminella handlingarna i Nordkorea.

”De förbjudna skrifter som låg överallt skulle i vilket annat nordkoreanskt rum som helst ha lett till dödsstraff”.

Missödet med en förbjuden och säkerhetsklassad tidning, leder till att säkerhetspolisen väntar på Jang Jin-Sungs kontor. Felsteget kommer att kosta dem livet. De bestämmer sig för att hastigt fly landet. Men hur flyr man från ett land som Nordkorea som använder sig av hårda gränskontroller där ingen vanlig medborgare är berättigad att lämna landet? Hur tar man farväl av föräldrar man vet att man aldrig kommer att få se igen?

Boken ”Käre Ledare – Min flykt från Nordkorea”, ger en fantastisk inblick i det stänga Nordkorea och Pyongyang, där Jang Jin-Sungs berättelser tillför något alldeles extra. Boken delger hur livet fungerar bland dem som verkar allra närmast diktatorn Kim Jong II och hur landets propagandamaskineri egentligen fungerar. Boken är också en skakande berättelse om hur diktaturen fortsätter att kväva det nordkoreanska folkets sinnen och liv. Generalen Kim Jong II, Nordkoreas landfader och kommunistiska gudom, som gick bort 2011, prisas högre än alla andra, något som Jang Jin-Sung beskriver med tunga känslor men också med en viss förakt.

”Generalens liv är en oändligt lång rad av fantastiska mirakel som inte kan jämföras ens med alla vi andras, vanliga dödligas liv tillsammans. Med denna ärorika inbjudan till hans krets hade jag trott att jag skulle träda in i en annan, gudomlig dimension. Men här står jag nu och tittar ner i hans skor, som har höga klackar och extra sulor som måste vara minst sex eller sju centimeter tjocka. De skorna har lurat hans folk”.

13066363_O_3

Jang Jin-Sung sitter på kunskaper och hemligheter om det nordkoreanska samhället som aldrig förr har berättats. Det är en gastkramande thriller som tar med läsaren i det man inte trodde kunde vara sant och boken är mycket svår att lägga ifrån sig. Läs den!

Om du hellre lyssnar på boken kan du just nu ta del av Sveriges Radios uppläsning av boken. Den finner du här!

Senaste artiklarna