Inspiration Learning by doing

Vattenlekar när de är som bäst!

26 maj, 2016

Värme, vatten och ledighet. Vad kan vara bättre under sommaren än att samla ett gäng kompisar och leka vattenlekar? Scout har kollat upp några lekar som passar både stora och små scouter.

Scouterna har en aktivitetsbank där du enkelt kan finna mängder av aktiviteter för olika arrangemang. Här nedan har vi samlat några av Scouternas bästa vattenlekar. Dra ihop ett gäng kompisar och njut av sommaren!

20 liter vatten

water-1568259-640x480

Med den här vattenleken får scouten kunskap om hur viktigt vatten är för vår överlevnad och får öva sig i att kritiskt granska sin omvärld. Aktiviteten passar för alla åldrar och innefattar grupper om  mellan åtta-femton personer.

Så genomför du aktiviteten

Brist på vatten, eller tillgång till rent vatten är en av de stora utmaningarna för att lösa för att utrota hunger, sjukdomar och fattigdom. 20 liter vatten är vad som krävs för att en person ska klara det mest nödvändiga. Många har inte ens så mycket vatten. Över en miljard människor saknar tillgång till tillräckligt med vatten för att uppfylla de grundläggande behoven.

Rada upp sex tomma hinkar samt en vattendunk med 20 liter vatten i. Markera varje hink med en skylt eller pryl som visar att de representerar följande kategorier:

  1. Mat och dryck
  2. Toalettspolning
  3. Disk
  4. Tvätt av kläder
  5. Personlig hygien
  6. Städning

Ge scouterna i uppdrag att fördela dessa tjugo liter i hinkarna utifrån hur mycket de tror att de använder dagligen. Håll reda på hur mycket vatten ni har hällt i varje hink med hjälp av ett litermått eller kåsa. När scouterna är klara kan ni tillsammans gå igenom hur mycket vatten vi i Sverige använder i genomsnitt per dag. Diskutera om detta är rimligt. Ser scouternas egna användning ut så? Finns det något ni kan göra för att minska er användning av vatten?

I Sverige använder vi 200 liter vatten per person och dag. 10 liter till dryck och mat, 40 liter till toalettspolning, 40 liter till disk, 30 liter till tvätt av kläder, 70 liter till personlig hygien och 10 liter till städning, biltvätt och övrigt.

Är ni flera personer kan ni göra aktiviteten som en tävling mellan patrullerna. Ni kan också fortsätta genom att ge alla i uppdrag att försöka räkna ut hur mycket vatten som de gör av med tills kommande scoutmöte.

Detta material behöver du

Sex hinkar, sex skyltar, vattendunk/hink, 20 liter vatten, kåsa eller annat mått.

bucket-1557061-639x431

Badlekar

Det är nyttigt att lära sig att röra sig och ta sig fram i vatten och kan ibland vara en riktigt fysisk utmaning. Vattenlekar är uppskattat i alla åldrar och kan göras på läger eller i badhall på vintern. Denna aktivitet passar alla åldrar och innefattar en till femton personer.

 Så genomför du aktiviteten

Denna aktivitet passar lika bra på ett möte som på läger. Antingen kan man vara ute i en sjö eller inne i badhuset, beroende på temperatur och väder. Ett flertal landlekar passar utmärkt i vattnet. För de yngre scouterna är det bra att välja lekar de känner igen och sedan kan ni fråga dem hur det var att leka dem i vatten.

Låt scouterna förbereda lekar för varandra. Ett tips är att låta äldre scouter planera och instruera lekar för yngre scouter för att börja öva på ledarskap och ge instruktioner. Ni kan också låta patrullerna välja och förbereda en lek var för varandra.

Detta material behöver du

Lämpligt badställe. Badkläder, handduk, vattenleksaker, livboj.

lifebuoy-at-the-marina-1370870-640x960

Att tänka på

Vid bad i badhus, hör efter i förväg om gruppbesök måste anmälas i särskild ordning. Kanske kan personalen också hjälpa er med lekutrustning eller dockor för livräddning. För yngre barn är det värdefullt att få med föräldrar som kan hjälpa till som badvakter och i omklädningsrummen. Enas innan om regler i vattnet. Hur är man en schysst kompis i vattnet? Är det ok att doppa någon, knuffas eller ropa på hjälp på skämt? Tvinga aldrig någon att bada.

Bygga pool

Att skapa något lyxigt på ett ”primitivt” sätt stärker känslan av att klara av det mesta. Man får en känsla av att ingenting är omöjligt, inte ens något så konstigt som att bygga en pool av slanor. Samarbetet och det egna ansvaret för gruppen är viktiga saker som tränas i ett projekt som detta. Aktiviteten innehåller även problemlösning där scouterna får pröva sina egna lösningar, men är samtidigt måste vara öppen för att lyssna på andras erfarenheter. Denna aktivitet passar åldrar från femton år.

Så genomför du aktiviteten

Surra en kvadrat av kraftiga slanor. Lägg kvadraten på 4 stycken ca 1 meter höga trefötter. Placera en pressening över alltihop och tryck ner den i kvadraten så att den bildar ett badkar. Se till att det hela står stadigt och fyll på med vatten. För högsta komfort kan man använda varmvatten men eftersom vi pratar om många hundra liter så är det inte särskilt skonsamt för varken miljön eller kårens ekonomi. Ett roligt sätt och som dessutom går förvånansvärt snabbt är att fylla poolen från en sjö med hjälp av en langningskedja där fyllda hinkar langas från sjön till poolen.

Detta material behöver du

Kraftiga slanor, surrgarn, kraftig presenning, vatten, vattenslang eller hinkar.

Att tänka på

Man kan bygga en pagodeldsliknande konstruktion av lägerbålsringsstockar istället för att surra med slanor. Används slanor så måste de vara mycket kraftiga då tyngden av vattnet blir många hundra kilo.Var noga med att poolen står stadigt innan den fylls och används. Om poolen rasar kan folk hamna under vattnet och drabbas av panik eller drunkna. Undvik att stoja för mycket i poolen för att undvika att den rasar.

Flygande vatten

plastic-bottle-1426493-639x473

Det här är en bra aktivitet som bjuder på samarbete och reflektion över hur viktigt det är med sötvatten och hur lyckligt lottade vi är som har en så rik tillgång på vatten. Aktiviteten passar unga från tio år och en till åtta personer är lämpligt för aktiviteten.

Så genomför du aktiviteten

Till ”flygande vatten” behöver du ta fram ett antal olika föremål som scouterna kan transportera vatten i. Dessa kan gärna vara av olika form och storlek. Ett av syftena med den här övningen är att scouterna ska lista ut i vilken ordning de ska använda sig av föremålen för att förlora så lite vatten som möjligt vid varje ”byte”.

Ställ ut hinken och flaskan med cirka 50 meters mellanrum. Varje person väljer ett av de föremål som ledaren har lagt fram innan de placerar ut sig med jämnt avstånd mellan hinken och flaskan. Scouternas uppgift är att från person till person transportera vattnet från hinken till flaskan så fort som möjligt, när flaskan är fylld är de klara. Varje person får bara springa sin del av sträckan, så det gäller att samarbeta. Avsluta övningen gemensamt genom att tillsammans reflektera över hur scouterna tyckte att det gick, vad fungerade bra, mindre bra, vad skulle de göra annorlunda nästa gång, osv.

Reflektera efteråt över om alla i hela världen har möjlighet att leka med vatten som de precis gjorde. Har alla tillgång till rent vatten att dricka, hur kan man hjälpa osv.

FN har satt upp ”milleniemål”, ett handlar om att alla på jorden ska ha tillgång till rent vatten.

Detta material behöver du

Varje person i gruppen behöver ett föremål att flytta vatten med, exempelvis kåsa, hink, hatt, tratt, tvättsvamp. Vi behöver också en hink med vatten och en flaska.

Att tänka på

Om du placerar ut hinken kan du variera svårighetsgrad genom att placera hinken på ett litet svåråtkomligt ställe likaså flaskan på slutet. Ge gärna gruppen tid att fundera på i vilken ordning som redskapen är bästa att användas, exempel med vilket föremål är det enklast att hälla vatten ner i flaskan och med vilket föremål är det enklast att passera en svår terrängpassage.

Hinkleken

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Scouterna får tänja sina gränser i denna fysiskt krävande lek som kräver en lagom styrka för att besegra motståndarna utan att skada dem. Aktiviteten passar åldersgrupper från tio år och uppåt och en till femton personer kan vara med.

Så genomför du aktiviteten

Man placerar två eller tre (beroende på storlek) hinkar ovanpå varandra så att de bildar ett torn. Alla deltagare ställer sig i en cirkel kring hinktornet och tar varandras händer varpå någon, kanske en ledare, säger att nu börjar vi. Nu gäller det för alla att:

Inte vara den som med sin kropp välter hinkarna

Inte tappa greppet om kompisarnas händer

Genom att dra och släppa efter i kompisarnas händer se till att de eller någon annan i ringen välter hinkarna

Om man är den som välter hinkarna åker man ut och de som stod på ömse sida om en själv får nu ta varandras händer.

Om man tappar greppet om kompisens hand åker både man själv och kompisen ut och personerna i den uppkomna luckan tar nu tag i varandras händer.

Det gäller alltså att vara sist (alternativt de två sista) kvar i leken.

Detta material behöver du

Tre hinkar. Alternativt kan två-tre ihoprullade liggunderlag (ej uppblåsbara) användas. De staplas precis som hinkarna men är mjukare så man varken skadar sig eller dem.

Att tänka på

Om man vill kan man leka denna lek som samarbetsövning i lag: man fördelar medlemmarna jämnt kring cirkeln och så gäller det att vara sist kvar i ringen. Om man märker att scouterna upprepade gånger sammangaddar sig mot någon särskild scout, eller om någon är markant mindre än de andra kan ledarna avsiktligt ställa sig bredvid denne för att ”jämna ut oddsen” en aning.

Leta vattendjur

baby-aligator-1401964-640x480

En enkel aktivitet för att lära sig mer om naturen och framförallt sjöars artrikedom. Inte behövs det köpas in håvar heller, här finns en beskrivning på hur ni kan göra egna vattenhåvar. Aktiviteten passar för tioåringar och uppåt och en till åtta personer kan vara med.

Så här gör du

Börja med att tillverka vattenhåvar: böj ståltråd till en ring som fästs vid ett skaft. Klipp av benen på strumpbyxorna (eller använd knästrumpor)och fäst den vid stålringen.

När ni letar vattendjur är det viktigt att ni har många burkar med vatten att lägga djuren i. Håvar man djur får man vränga strumpan så att djuret kommer loss. Tag dem inte med händerna. Undersök djuren försiktigt, gärna med lupp eller förstoringsglas och försök artbestämma dem och släpp sedan tillbaka dem i vattnet igen.

Detta material behöver du

Nylonstrumpor

Ståltråd

Skaft

Nycklar för artbestämning – eller uppslagsbok

Burkar

Luppar el förstoringsglas

Hittade du inte den lek du är ute efter? Kolla in fler lekar i Scouternas Aktivitetsbank här!

Senaste artiklarna