U.T.O.P.I

U.T.O.P.I

U.T.O.P.I

U.T.O.P.I

Aktuellt engagemang

U.T.O.P.I – en mötesplats för unga

31 maj, 2016

Ett samhälle fritt från rasism och orättvisor är en utopi och Dana Pourkomeylian, grundare av tankesmedjan U.T.O.P.I., är en av dem som kämpar för att uppnå det.

Det har gått tre år sedan göteborgarna Dana Pourkomeylian och Oskar Stigland startade tankesmedjan Unga för tolerant opartisk politisk interaktion, U.T.O.P.I. I dag fungerar den som en sorts mötesplats där unga, oavsett politisk tillhörighet, fritt kan diskutera sina åsikter. Målet är också att ge unga den information de behöver för att kunna göra medvetna politiska val.
– I Sverige är det en hög tröskel in i politiken. Många unga ärver föräldrarnas åsikter i brist på egen kunskap och ser de som sina egna. Vi märkte att det fanns ett stort behov av en tankesmedja som tänjer på politiska gränser, säger Dana Pourkomeylian.

Över 2 000 unga har sedan starten 2013 genom tankesmedjan engagerats i politiska aktiviteter och för den som inte helt kan ställa sig bakom ett visst parti fyller U.T.O.P.I. en viktig funktion.

– Det är en dum tanke att stå fast vid ett visst parti som hela tiden ändrar åsikter i olika frågor. Det är bättre att se till ideologi för att veta var man står, säger Dana Pourkomeylian.

Trots att vi lever i en demokrati är möjligheterna för unga att påverka på politisk nivå väldigt små, menar hon.
– Ungdomar får inte rösta och erbjuds inte de demokratiska verktyg som ges till vuxna. Dessutom saknar unga ofta kunskap som många äldre besitter. Det kan dessutom vara svårt att som ung bli tagen på allvar när man uttrycker sina åsikter, säger hon och fortsätter:
– Det enda du behöver för att kunna påverka är en idé och jag har lärt mig att ingenting är omöjligt. Det krävs hårt arbete men det leder ofta till att fler dörrar öppnas.

Dana Pourkomeylian poängterar att ingen kan veta allt och att det inte finns några dumma frågor. Det lönar sig att vara nyfiken – och att be om hjälp.
– Var inte rädd för att fråga. Det var mycket vi inte visste, men vi lärde oss genom att kontakta personer som satt på den kunskap vi saknade. Hitta gärna någon vuxen som kan fungera som en mentor och ta hjälp av kompisar, säger hon.

Senaste artiklarna