Aktuellt bokrecension

Böcker om vänskap för alla åldrar!

23 juni, 2016

Vad läser du i gungmattan i sommar? Scout tipsar om bra böcker kring tema vänskap för både små och stora .

Spårare 8-10 år

Sommarboken

9789100120641

Tove Jansson

2009

Albert Bonniers Förlag

Sommarboken är en glad och varm bok som handlar om tre människor som bor på en vacker ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Det är mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad.

Williams nya kompis

978-91-7577-342-1

Marie Bosson Rydell, Karin Ericsson

2016

Idus Förlag

I den här boken får William och hans kompisar en ny kompis. Det är roligt för man kan lära sig olika saker från olika kompisar. Barnen kan olika språk och William känner sig ledsen för att han bara kan svenska. Men sedan kommer han på att han faktiskt förstår ett språk till..

 

Upptäckare 10-12 år

 

Mitt lyckliga liv

9789163866302

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

2010

Bonnier Carlsen

Dunne har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis! Att gå i skolan utan att ha kompisar är ju värsta mardrömmen, mycket värre än att inte kunna lära sig det där med att läsa och skriva. Vilken tur att Dunne och Ella Frida hittar varandra på skolgården redan nästa dag. De börjar gunga ihop och det fortsätter de med hela höstterminen. Men under lovet händer något med Ella Frida och Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen.

 

Jag lovar. På hedersord!

hedersord-400-500x500

Emma Fäldt

2015

Idus förlag

När bästisarna Andrea och Leni lovar varandra något viktigt brukar de göra en speciell kompisritual. Det man lovar är då på hedersord och kan aldrig brytas. Men så blir de kära i samma kille, Jacob, nye killen i 4A som liknar Saade och som bara är sååå snygg. De lovar varandra att inte bli ihop med honom, eller i alla fall inte bara en av dem. Kommer det löftet att kunna hållas?

Äventyrare och uppåt

Hon & han

29692242_O_1

av Katarina Von Bredow

2014

Rabén & Sjögren

Alicia är upptagen med att duga. Hon är populär i klassen men tillhör inte riktigt innegänget. Varje dag i skolan anstränger hon sig för att göra allt rätt och säga rätt saker – så mycket att hon är alldeles slut när hon kommer hem. En dag får hon en vänförfrågan från nån som heter Lucas, som är jättelik Harry i One Direction. Tänk om hon blev ihop med en sån kille, då skulle nog klassens drottning Ida släppa in henne i sin krets på riktigt. Med ens har hon ljugit ihop att hon och Lucas är tillsammans…

 

Det händer nu

29679571_O_1

av Sofia Nordin

2011

Rabén & Sjögren

Stella och Sigrid går i samma klass i högstadiet och är bästa kompisar. Stella är jättekär i Sigrid, men det vet bara Agnes, en 84-årig tant som Stella hittar på internet. De två blir goda vänner och har mycket gemensamt, de pratar om det som folk ofta skäms om och gömmer undan. Boken är en nära berättelse om nära vänskap men också om kärlek och homosexualitet.

 

Livets outgrundliga mysterier

atn1024_LOM

Benjamin Alire Sáenz

2015

Gilla böcker

Aristotle Mendoza är femton år och arg på allt och alla. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. Så träffar han Dante som läser dikter, målar och har intellektuella föräldrar. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier.

 

Rover och uppåt

En oväntad vänskap

k6ysedd2qqqlo1lkyqce-2

Abdel Sellou

2014

Libris förlag

Abdel har levt som smågangster hela sitt liv på Paris gator. Han bestämmer sig för att gå på en anställningsintervju, för att få en underskrift för att kunna få ut bidragspengar. Mannen som intervjuar honom är en stenrik man i rullstol som är totalförlamad efter en skärmflygningsolycka och behöver hjälp med precis allt. Abdel börjar arbeta för mannen i hans palats men varför?  Hur kommer det sig att han stannar i tio år? Hur kan två människor förvandla varandras liv?

 

Hjärtat i vår vänskap

9789100140823

av Anna Gavalda

2015

Bonnier

Billie och Franck växer upp i en liten håla långt från Paris, där det inte ens finns några bilar att sätta eld på, där man super och slår sina barn, om man alls stannar kvar för att ta hand om dem. Billie bor i husvagn och Franck är det ingen som bryr sig om. Barnen är mycket olika, att de skulle bli vänner var det ingen som trodde. När de spelar tillsammans i en skolpjäs finner de varandra och utvecklar en helt speciell vänskap som följer dem upp i vuxen ålder.

Anna Gavalda skriver gripande men ändå lekfullt om två udda människor som finner varandra mot alla odds.

 

Min fantastiska väninna

13072760_O_2

Serie Neapelkvartetten

Elena Ferrante

2016

Norstedts

En hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänkta och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev. Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder, Elena, däremot fortsätter sin utbildning och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore och blir till varandras rivaler.

Stål

9789127135017_200x_stal_pocket

Silvia Avallone

2012

Natur & Kultur

De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig. Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket.

Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida.

Samhället mellan oss : om vänskap, kärlek, relationer och organisationer
Göran Ahrne

2014

Liber

Hur uppstår relationer och hur underhålls de? Hur vet man att det är en relation och vilka ingår i den? Hur kan personliga relationer jämföras med relationer i organisationer och i nätverk? Samhället mellan oss : om vänskap, kärlek, relationer och organisationer är en bok som knyter samman de mer närliggande, personliga relationerna mellan människor med sociologi och organisationsteori på ett helt nytt sätt.

Senaste artiklarna