Aktuellt Natur

Här är årets naturfotograf!

7 juli, 2016

I våras ställde Erik Johansson ut på Fotografiska och släppte boken Imagine. Nu har han fått pris av Naturvårdsverket som årets naturfotograf.

I våras ställde Erik Johansson ut på Fotografiska och släppte boken Imagine. Nu har han fått pris av Naturvårdsverket som årets naturfotograf. ”Det är både roligt och förvånande då jag inte är en traditionell naturfotograf men naturen har alltid varit en stor del av mina bilder”, säger han.

Över en knastrig telefonlinje får vi kontakt, jag och fotografen Erik Johansson, som numera bor i Prag. Men även om 31-åriga Erik har flyttat till Tjeckien kommer han ofta hem till Sverige, där många av hans bilder är tagna.

 – Jag är ofta tillbaka i Sverige och plåtar, de nordeuropeiska länderna gör sig mycket bra i bild så jag behöver komma hem, säger han.

I över nio år har Erik Johansson arbetat kreativt med fotografi. Studieåren på Chalmers har gett honom en trygghet men mest av allt har åren av dataprogrammering lärt honom mycket om problemlösning.

– Alla mina bilder börjar med en enkel idé där jag försöker bryta ned det hela i små delar och sätter ihop dem på olika sätt under en kreativ process. Fotografierna är som pusselbitar som jag måste hitta, förklarar han.

Erik är, tro det eller ej, självlärd fotograf och bildbehandlare. Han har utvecklats genom att prova sig fram och se vad som händer och hans bilder är helt enkelt spektakulära. Jag är tvungen att titta länge och väl för att försöka förstå, hur har han egentligen gått till väga för att få till det där? Erik Johanssons foton gör mig lika förbryllad som förtrollad och jag förstår varför han nu i sommar fått pris som årets naturfotograf av Naturskyddsföreningen.

– Jag blev mycket glad för att få priset men även förvånad. Jag tillhör ju inte klientelet av vanliga naturfotografer även om naturen alltid spelat en stor och betydande roll i mina foton, säger han.

Och jag kan inte låta bli att undra, vart hittar den här killen egentligen sin inspiration? Erik berättar att han växte upp på en gård utanför Götene vilket har lett till att han alltid haft en dragning till natursköna platser.

– Inspiration för mig är svår att definiera. Det är något som kan komma lite när som helst, när man promenerar eller ser något speciellt. För mig handlar det om att försöka tänka på ett annorlunda sätt, att göra en koppling mellan olika saker. Ett exempel är att jag kan se en vanlig elledning och sedan funderar jag hur jag kan sätta ihop den bilden med en annan. Bra idéer föds ofta som enkla idéer och idéer finns alltid. Det handlar om att få tiden att räcka till, säger han och skrattar.

– Varje vecka kommer jag på en liten idé. Jag spar den i ett skissblock, låter idén växa och funderar vidare hur kan jag göra den ännu mer intressant!

Sedan utställningen i våras på Fotografiska då han även släppte boken Imagine, försöker han nu åter lägga tid på egna projekt. Han arbetar även med fotoprojekt för reklambyråer, något som han i sig inte ser som en konflikt.

– Det är roligt att arbeta med andras idéer. Men man arbetar och flyttar mer gränser med sina egna verk!

Egentligen trodde han aldrig att han skulle kunna leva på sin hobby, som fotograf. Men vägen dit handlar om att hitta sitt eget uttryckssätt som gör att man står ut från mängden, menar han.

– Jag har tur som får ha min hobby som mitt yrke. Men det är också ett yrke där jag aldrig riktigt är ledig för jobbet är min passion. För mig handlar det alltid om att hitta den där bilden som kan vara en del av något mer och sommaren är en perfekt tid för att plåta.

Vad har du för tips till fotografintresserade som vill göra något liknande som du gör?

 – Man ska aldrig titta sig blint på utrustning, den enda man behöver är en okej-kamera och ett bildbehandlingsprogram. Det handlar mest om att experimentera och testa sig fram och se vad som händer. Ha alltid med ett skissblock!

Vill du få inspiration hur du kan arbeta mer med bilder? Kolla in Erik Johanssons coola bilder här!

Läs pressmeddelandet om priset här!

Senaste artiklarna