KFUM Norrköping är bra på integration, här är Roshan Rezai, Sara Ljungdahl, Hassan Hoseini, Hassan Hezareb och Alexandra Ringius Hård.

Hassan Hoseini och Hassan Hezareb delar tält med svenska ungdomar, integration på riktigt.

Roshan Rezai har lärt sig jättemycket på scoutfestivalen i Hultsfred.

Aktuellt scoutläger

Nyanlända på sin första scoutfestival

Att åka på scoutläger kan vara ett bra sätt att lära sig något nytt och få nya kompisar, speciellt om man är ny i Sverige. Följ med tre nyanlända killar från Afghanistan på Scoutfestivalen 2016 i Hultsfred.

I höstas kom väldigt många ensamma ungdomar från Afghanistan till Sverige. Tre av dem hamnade på boendet Brevik utanför Norrköping där Alexandra Ringius Hård arbetar. Alexandra är en engagerad scoutledare och såg till att killarna fick prova på scouting. Nu, åtta månader senare sitter de iklädda blå skjortor bland 900 scouter i solen på Hultsfreds Scoutfestival 2016, en festival för och med scouter.
– Det var stor tur att jag kom till Brevik och att Alexandra är scout, säger Roshan Rezai snart 17 år.

Lär sig massor
Killarna har varit aktiva i KFUM Norrköping och reser med dem till lägret. I början var de lite tveksamma till att sova i olika tält, men det har gått över förväntan.
– Jag ville träffa svenska ungdomar, jag ville veta vad de äter, hur de umgås, vad de gör berättar Hassan Hoseini, så det här är jättebra!
– Igår lärde jag mig spela kort berättar Hassan Hezareb stolt.

Alla killarna berättar om hur hjälpsamma de svenska ungdomarna är.
– Det är så bra, jag lär mig massor av saker och jag frågar hela tiden och de blir aldrig arga säger Roshan Rezai med ett lyckligt leende i de bruna ögonen.

Det roligaste jag har gjort
Scoutfestivalen har temat Musik och Kreativitet, och här finns massor av saker att göra. Killarna har testat olika aktiviteter och alla har sin favorit. Roshan Rezai strålar när han berättar att han har fått köra dressin.
– Jag kände mig väldigt glad när jag körde dressin, det är det roligaste jag har gjort!

Hassan Hezareb tyckte att breakdance var roligast och Hassan Hoseini föredrog paddling.
– Vi vann, jag och Ante, säger han och sträcker på sig, sedan berättar han i en lite allvarligare ton att han aldrig har haft tid eller råd att leka. Hassan har arbetat på snickeri sedan han var liten.
– Så det här är fantastiskt för mig, bara ha roligt och få vara med svenska ungdomar!

Mycket konstigt
Vi diskuterar vad som är konstigt och annorlunda med Sverige om man kommer hit som ensamkommande flyktingbarn. Killarna är ense om att poliserna är konstiga, för de är ju snälla! Att scoutledaren Alexandra inte är gift och bor ensam är också konstigt, hon borde ju i alla fall bo med sin mamma tycker de. Men det är bra att kvinnor får bestämma, speciellt om de vill ha barn eller inte, för så är det inte i Afghanistan. Pojkarna saknar sina mammor, men de har fått ringa och prata några gånger. Men livet har blivit så mycket bättre för dem. De ser nu en framtid!

Vill ni fortsätta i scouterna?
– Ja, absolut säger de.
– Jag kan inte tänka mig att sluta, mina bästa kompisar är här på lägret säger Roshan Rezai.

Vi går ett varv i det stora lägret och kommer fram till KFUM Norrköping Scouts läger Vildhästen, här slår sig de afghanska killarna ner bland de svenska ungdomarna och smälter naturligt in i gruppen.
– Scouterna finns ju överallt i världen, de har hög igenkänningsfaktor, så det kanske är lättare att komma med om man är nyanländ menar Christian Nytorpet som är lägerchef.

Vi tittar in i ett av tälten, där ligger sovsäckar, liggunderlag, ryggsäckar och kläder huller om buller. Precis som det ska vara. Kanske är det så integration ser ut i verkligheten?