Aktuellt friluftsliv

Scouter bland vikingabyar och runstenar

På Södertörns scoutdistrikts läger Ymer 16 blandas 1500 scouter från 31 olika kårer i Enhörna utanför Södertälje. Här möts scouter i alla åldrar för att ta del av en annan tid, äventyr och kompisar!

Solen står högt på himlen när jag tar stegen in i en annan värld på fältet i Enhärna där Ymer 16 pågår för fullt. Idag är det marknadsdag där alla scouter bjuder in till fest, markandsstånd av olika rang och många olika äventyr. Södertörn scoutdistrikt arrangerar i år lägret med Vikingatema som vänder sig till scouts i alla åldrar, från spårare till äventyrare och rovers.

I en folksamling ser jag hur scouter står på kö för att med en vikingafiness få en vattenhink över sitt huvud. Publiken kiknar av skratt när de kalla vattenstrålarna slår mot den unga scoutens huvud. Längre bort ser jag hur man kan få sig en nygräddad pannkaka från ett stormkök. Stämningen på lägret är på topp, och vart jag än vänder min blick ser jag skratt och glada miner.

– Det är fantastiskt att se glädjen hos alla scouter här, det har ju varit en lång planering under två år för att få allt att fungera. Men allt flyter på fint och vi har även fått internationell besök av scouter från Norge, Uganda och även besök från Kina, berättar lägerchefen Stefan Sagström.

Marken utlånas av en privat markägare och att sätta upp lägret tog över en vecka. De flesta kårer har en egen scoutby och det finns även en lägertidning som dagligen kommer ut med ett nummer. Skribenterna Joakim Jidbacken, Jessica Lang, Åsa Östmark och Jonas Bobjörk arbetar frenetiskt med tidningarna men uppskattar arbetet.

–Det är otroligt mycket arbete men man ångrar det inte. Det är så kul, säger en sprudlande Joakim.

Plötsligt dyker programchefen Kjell Karlström upp i en rosa Ymer16-tröja. Han berättar om lägrets många olika program som i år satsar mycket på klättring, segling och hantverk.

– Det bästa tycker jag är att se hur alla, som till en början inte känner varandra, plötsligt efter några dagar blir till ett järngäng som fungerar som en fantastisk enhet. Utmaningen är att se till att få allt att fungera inom den tidsram som finns men här hjälper alla till, säger han.

Kjell Karlström tipsar om att vi måste besöka Kalle Runristare som dagen till ära är och arbetar på den runsten som ska föreviga Ymer 16 på en bergsknalle uppe i skogen. Väl där möts vi av Kalle som hackar i runstenen. Han håller på att fixa till en del ristningar för att sedan låta scouterna fortsätta rista. Här ska det, när ristningen är klar, stå ”Scouter högg sten under Ymer 16”.

–Det kommer bli fantastiskt när den är klar nu på lördag, säger han.

På lägret finns över ett 100-tal funktionärer. En av dem är 23-åriga Isabella.

– Det är så kul att få förena nytta med nöje som man som funktionär gör här. Utmaningen är att få tiden att räcka till men jag har hört och sett att deltagarna verkar nöjda. Det gör oss funktionärer glada, säger hon.