Äventyr fjällvandring

Scouter på Sveriges högsta topp

Under några dagar i soliga juli besteg 14 scouter från Lerum Sveriges högsta berg Kebnekaise. Det var en utmaning utöver det vanliga och Scout har pratat med utmanarna för att höra om äventyret.

Målet med lägret ”Kebabenekaise” var att visa utmanarna i Lerums scoutkår att det går att göra något annorlunda till ett överkomligt pris.

– Vi ungdomar ville visa att man kan göra något roligt utan så mycket stöd från kåren, säger William Åhlen, som var lägeransvarig.

Att ta sig upp till toppen på Kebnekaise var enligt scouterna riktigt jobbigt och tufft. Men enligt William Åhlen var det värt allt slit uppför berget.

– När vi gick upp för berget sken solen och det var jättevarmt. Dessutom var det väldigt brant med mycket lösa stenar så man fick akta var man satte fötterna någonstans. Men när vi stod 2106 meter över havet och såg den vackra utsikten var det värt varenda steg kan jag lova, säger scouten Emil Sundestrand.

Bergsklättring är ett riktigt äventyr där man får testa sina egna gränser och utmana sig själv.

– Även om det var en otrolig upplevelse är vi nog klara med att klättra i berg, i alla fall för ett tag. I framtiden vill vi ha fler äventyr och när vi blir äldre kanske vi kommer tillbaka till Kebnekaise igen, säger Sofia Henriksson som var en av deltagarna under äventyret.

Tack vare sin fjällexpedition har scouterna stärkts som grupp och kommit varandra mycket närmare.

– Jag kan rekommendera fler scouter att göra äventyr som dessa, men då kan det vara till fördel om man är utmanare så att man verkligen orkar hela vägen upp, säger Daniel Sundström.

– Det var ett lyckat läger och fler borde göra sånt här! utbrister Emil Sundestrand.

Här kommer lite tips från Kebabenekaise-teamet:

Kika in scouternas Instagramkonto för fler fina bilder från Kebnekaise! @utmanareochrslerum