Aktuellt Vandring

”En av de tuffaste och coolaste utmaningarna för en scout”

16 augusti, 2016

I juli gick 40 scouter Explorer Belt i Grekland – ett internationellt arrangemang för utmanare. Vandringen Explorer Belt gav en inblick i den grekiska kulturen, spännande möten och framförallt en upplevelse utöver det vanliga. Scout har pratat med Kerstin Lundqvist och Louise Blixt som genomförde äventyret som ett av de 20 paren.

I juli gick 40 scouter Explorer Belt i Grekland – ett internationellt arrangemang för utmanare. Vandringen gav en inblick i den grekiska kulturen, spännande möten och framförallt en upplevelse utöver det vanliga. Scout har pratat med Kerstin Lundqvist och Louise Blixt som genomförde äventyret som ett av de 20 paren.

– Jag anmälde mig till Explorer Belt eftersom det är en av de tuffaste och coolaste utmaningarna som man kan genomföra som scout. Min parkamrat Louise och jag har sen 2013 pratat om att delta men då var vi för unga så i år var första året vi fick gå, så vi gick helt enkelt, säger Kerstin Lundqvist.

Explorer Belt-gänget fick bara veta den grundläggande informationen inför resan, som var förträffen skulle vara och från vart flyget gick från men inte mer än så. I Grekland fick de veta starten och målet, sen var det bara att börja gå med karta och kompass.

– Vi visste ingenting och kände oss totalt lost. Jag trodde att vi blev avsläppta till start i den södra delen av Grekland men det visade sig flera dagar senare att vi var i den norra, berättar Louise.

Det är viktigt att förbereda sig ordentligt inför ett äventyr som Explorer Belt, både mentalt och fysiskt. Men vad ska man tänka på?

– Provpacka och ta bort alla onödiga kläder eller andra tillhörigheter. Det kan också vara bra att konditionsträna lite, dock gjorde jag inte det utan tog problemet som det kom, , säger Louise Blixt.

– Förbered dig mentalt på att du måste vara beredd på att alla människor du möter inte har samma avsikt som du, fyller Kerstin i.

Om man ska klara att gå 16 mil på 10 dagar i en otrolig hetta, måste man ha en plan för hur mycket man ska gå varje dag.

– Från början hade vi en plan att gå lite mer än 1.6 mil per dag, men efter några dagar insåg vi att det var bättre att gå lite mer ena dagen och lite mindre andra dagen. Så fort vi kändes oss trötta eller på dåligt humör stannade vi och åt mat, satte på bra musik och dansade, sen orkade vi fortsätta vår vandring, berättar Kerstin.

Efter att ha genomfört en utmaning som Explorer Belt har man fått massa nya vänner, minnen och oförglömliga upplevelser. Dessutom blir man tilldelad ett bälte vid en speciell ceremoni som ett bevis på vad man klarat.

– Det bästa med äventyret var människorna och mötena med både greker och de andra svenska deltagarna, säger Louise.

– Det känns som jag har vuxit som individ, jag klarar mer än vad jag trodde och det är en skön känsla, utbrister Kerstin.

Kerstin och Louise tipsar:

– SÖK BARA! Det är värt det! Massa minnen för livet som aldrig kommer att kunna ersättas! Och innan du åker, köp en blomspray, det är underbart att ha när det är varmt!

Senaste artiklarna