Aktuellt Gemenskap

Snapphane-distriktet följer Powells fotspår

I augusti bjöd Snapphane Scoutdistrikt in till läger i Robert Baden Powells anda – Brownsea Island 2.00 utanför Glimåkra i Skåne. Under knappt en vecka möttes 800 scouter i alla åldrar från distriktet för att njuta av lägret. Scout har pratat med lägerchefen Anton Wilkens för att höra mera om lägret.

– När vi planerade Brownsea Island 2.00 utgick vi ifrån hur Jamboreen 2011 var organiserad. Vi har ett dubbelt ledarskap mellan Kirsten Jeppsson och mig som båda är lägerchefer och det fungerar väldigt bra, säger Anton Wilkens.

Lägret är baserat på det första scoutlägret som hölls 1907 av grundaren Robert Baden Powell. Under lägerdagarna finns det olika saker att göra som tillexempel att smida, hantverk, pyssla, spela kort eller andra spel, göra paracord-armband och lekar. Detta är något som verkar uppskattat.

– Alla programpunkter och aktiviteter vi har under dagarna är baserat på Baden Powells första läger, men vi har försökt att modernisera det så att det passar med dagens scouting. Jag tror att alla scouter tycker det är roligt, det ser så ut i alla fall. Dessutom har de ett väldigt gott humör trots att det är ganska blött på grund av allt regn som kommit de senaste dagarna, berättar Anton.

På kvällen har det varit lägerbål med mycket entusiasm.  De gör hela lägret, enligt Anton.

– För att få ett oförglömligt läger måste man ha en bra lägerbål. En nyckelpunkt är att ha någon som gillar att spela gitarr så man kommer i stämning. Om man bara har tillräckligt med energi och glädje på lägerbålet löser sig det mesta av sig själv! Som på ”Temperaturen”, man kan inte låta bli att skrika på ”August & Lotta”, utbrister han och skrattar.

Emilia Berglund är 16 år och deltagare på lägret. Hon tycker att det har varit jätteroligt hittills med många nya vänner, roliga aktiviteter och mysiga kvällar.

– Vi har en egen utmanarby där vi bor 66 scouter med ledare. Alla utmanare bor tillsammans och vi har blandat patrullerna så man lär känna massor av nya trevliga människor. Hos oss är det alltid håll-i-gång från tidigt morgon till sen kväll! En dusch och sen hade jag lätt kunnat stanna på läger i nån vecka till! utbrister hon glatt.

För vissa kårer kan det vara svårt att få tillräckligt med funktionärer och ledare som följer med på läger, men det har inte varit något problem på Brownsea Island 2.00.

– På lägerområdet har vi byggt upp ett ”Vuxencafé” dit våra vuxna kan gå och fika med godsaker från vårt bageri, berättar Anton. Det handlar om att vårda ledarna och funktionärerna så de också ska få ett underbart minne från scoutårets roligaste händelse, sommarlägret!