En upptäckarvår med Harry Potter

23 augusti, 2016

I våras valde upptäckarledarna i Landeryds scoutkår i Linköping att ta del av Scouternas färdiga terminsprogram Harry Potter. Det blev början på en magisk vår som startade framför symaskinen och avslutades med världsmästerskapen i quidditch.

Inför våren 2016 valdes upptäckarledare i Landeryds scoutkår i Linköping att prova ett av Scouternas färdiga terminsprogram – Harry Potter.

–Vi tyckte att vi behövde ett lite nytt grepp om vårt terminsplanering och blev intresserade av Harry Potter programmet, förklarar Christina Berglund, ledare i Landeryds scoutkår i Linköping.

Till det färdiga programmet valde kåren att lägga till vissa ytterligare Harry Potterlektioner, då det fanns vissa saker de ville få in i terminsplaneringen, t ex Gyllenroy Lockmans underbara knoptimme, Hagrids surrningslektion och Madam Pomfreys sjukvårdslektion.

Terminen startades upp med att ugglorna kom med antagningsbrev till de 35 upptäckarna. Sedan såg kåren den första Harry Potter filmen, så att alla skulle ha samma utgångspunkt. Därefter tillverkades trollstavar och klädnader och tanken med programmet var att klädnaderna skulle fungera som lägerbålsfiltar. Trollstavarna valde sedan sina ägare genom en magisk trollstavsväljare. Sedan fortsatte terminen med lektioner i örtlära, surrning, knopar och trolldryckskonst. Terminen innehöll även en Harry Potter-maskerad och en avslutande Harry Potter hajk då världsmästerskapen i Qudditch hölls.

Vad tycker då scouterna om vårens terminsplanering?

– Harry Potter temat har varit jättekul. Harry behöver ju ta hjälp av sina vänner för att klara av de utmaningar han ställs inför, så på många sätt är han lik en scout. Det går oftast bättre när man hjälps åt, säger Malin.

– Jag hade varken läst böckerna eller sett filmerna. Nu blev det kul att få upptäcka något nytt, med scouterna, där en del var väldigt insatta och kunde mycket detaljer från böckerna, säger ledaren David.

– Det var roligt att se att mycket av det vi gör inom Scouterna passar ihop med en påhittad figur som Harry Potter. Harry Potter ger mig inspiration att vilja jobba för att förbättra saker som inte är så bra i vår värld som utanförskap och miljöförstöring, säger Hanna.

 

 

Senaste artiklarna