Tuff vandring under årets Painwalk

Painwalk är en vandring som anordnas av Lerums scoutkår. Målet med vandringen är att gå en sträcka på 100 kilometer på 24 timmar. Det är en tuff utmaning som endast sex personer har klarat av under hela evenemangets historia. Scout har pratat med några av deltagarna.

För över 10 år sedan gick de första Roverscouterna i Lerums Scoutkår från Södra Härene. Målet var att klara av den outhärdliga vandringen till Stamsjön i Lerum på 10 mil under 24 timmar. Sedan dess har många påbörjat denna utmaning som kallas Painwalk, men få har lyckats. I våras var det åter dags för några modiga scouter att pröva sina vandringsben.

– Jag deltar för att jag ska gå Explorer Belt i Grekland i sommar så jag vill se var mina gränser går. Dessutom var det även många som sa att jag inte skulle klara det så därför ville jag visa att jag visst kunde gå en bra bit, säger Louise Blixt från Sisjön Scoutkår.

Painwalk är en vandring som kräver uthållighet och stark vilja. Bra packning och bra färdkost är viktiga ingredienser för en lyckad vandring.

– Innan jag genomförde Painwalk gjorde jag en provmarch på fem mil i 12 timmar. Jag vet att det kommer att kännas i benen efter drygt 4 mil och därför har jag tagit med mig mer proteinrik mat för musklerna, berättar Tobias Skarhed från Hökåsens scoutkår.

Scouterna är ett jättebra ställe att träffa kompisar och utmana sig själv. Det tycker Torbjörn Carlsson från Staffanstorp scoutkår Djurslöv:

– Jag hade aldrig gått Painwalk om det inte var med Scouterna. Vi var en härlig grupp människor som drev på och inspirerade varandra. Det spelade ingen roll att vi aldrig träffats innan, vi pushade varandra till att gå lite till, säger han.

Av alla som deltagit under åren har bara fem personer gått hela vägen. Den som klarat av Painwalk flest gånger är Olof Nyström Oskarsson från Lerums scoutkår, som gått hela sträckan tre gånger.

– Alla som går Painwalk får ont i kroppen, men det gäller att kunna tänka bort smärtan och fortsätta vandra ändå. Jag vet att det låter rätt dumdristigt att resonera på det viset, men det är bevisligen ett vinnande koncept. Man klarar av mer än vad man tror!

Arrangemanget har mötts av stort intresse bland scouter i hela landet och det finns en plan på att expandera evenemanget till 2017.

– Så fort man pratar om Painwalk med andra som inte är scouter får man oftast reaktioner i stil med: ”Ni är inte kloka i huvudet”, men av någon anledning är nästan alla scouter man nämner det för intresserade. Det är riktigt roligt att det finns ett sådant intresse, berättar Gustav Haglund, Lerums scoutkår.