Aktuellt jamboree

Jamboree 2016 i Ryssland

I somras hölls det en Jamboree i Ryssland på Borodinofältet utanför Moskva. Mikael Jedenby från Torslanda Sjöscoutkår i Göteborg var där som enda svensk och Scout har pratat med honom för att få en inblick i en ryskt Jamboree.

Att besöka en Jamboree är alltid en upplevelse och att få vara med i uppbyggandet av det hela är något man sent glömmer, enligt Mikael Jedenby.

– Mycket gjordes för hand i Ryssland och det vi i Sverige slänger återvände ryssarna. Slanor användes som flaggstänger och de återanvände bland annat gamla lastpallar som användes som byggmaterial. Administrationen hade vissa problem att förutse vissa saker som gjorde att funktionärerna fick slita mer och de arbetade väldigt hårt, säger Mikael Jedenby.

Mikael åkte till Moskva för att delta i aktiviteter innan själva lägret startade. Han slog följe med en rysk scoutavdelning som berättade om landet och om Moskva och han fick även ta del av en scoutparad. Under lägret fick Mikael bo med den ryska avdelningen Polaris. Alla byar hade ett oljefat för matlagning och bord och portaler byggdes av lastpallar och slanor.

– Ryska scouter är ganska lika svenska scouter tycker jag. Dagarna började med att några lagade gröt och te till frukost. Sedan var det storsamling inför dagens programpass. Några scouter får uppgift att förbereda lunchen. Det blev mycket soppa, berättar han.

Senare på dagen var det åter samling inför eftermiddagens aktiviteter.

– Eftersom nästan all information var på ryska var det svårt att hänga med på vad som sades.

Det fanns flera olika programpass med olika teman. Det fanns ett teknikområde där scouterna fick bygga olika saker, lära sig om el och andra saker. Ett annat område var mer inriktat på hantverk.

– En dag var det utflykt till Borodino muséum. Det fanns mycket sparat som fältsängen som Napoleon använde, kartor och kanoner. Vid muséet fanns ett minnesmonument. En annan dag var det uppvisning med hästar som återspeglade ett slag, berättar Mikael.

Det fanns även möjlighet att bada på lägerplatsen. På kvällarna gjordes det upp flera lägerbål. Det gjordes även rysk äppelsaft. En kväll var det ledarträff för utländska besökare med företrädare för rysks scouting.

– Det var en trevlig kväll med god mat.  Under lägret deltog scouter från Storbritannien, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Finland och Sverige.

Lägret avslutades med en stor scoutparad och ceremonier med utdelning av förtjänstmärken. Efter lägret följde Mikael med scoutgruppen Polaris till Moskva och Röda Torget. Nu hoppas han kunna ta med scouter från Torslanda Sjöscoutkår till Ryssland för att besöka Polaris.

– Ryssarna är trevliga och hjälpsamma gentemot besökare och det finns så mycket att se. Vi har även bjudit in gruppen till Jamboree17 nästa år, berättar Mikael.