Inspiration engagemang

Lyckad rekrytering under Kulturkalaset i Göteborg

På Kulturkalaset i Göteborg fanns Scouterna på plats för att visa upp scouting och samtidigt rekrytera nya medlemmar. Besökarna fick prova på att pyssla makramé, göra lädersöljor, blåsa såpbubblor, gå en tipspromenad och gå balansgång på slackline i en skapad scoutby.

Målet med att ställa ut och rekrytera på Kulturkalaset i Göteborg var att visa upp scouting för allmänheten och få fler att bli scouter och ledare.

– Under hela Kulturkalas-veckan hade vi 45 funktionärer som var med och hjälpte till med uppbyggnaden av byn. Det var möten mellan barn och vuxna med många olika aktiviteter, säger Jennie Schäfer från planeringsgruppen.

För att locka funktionärer till eventet fanns det god fika, roliga lägerbål och det bjöds även på intressanta möten mellan scouter i olika åldrar.

– Det bästa betyget för oss som planerat är att det är så många funktionärer som dyker upp och som kommer tillbaka fler dagar och inte vill gå hem för att de har så skoj, säger Jennie.

Utmanaren Sara Rydberg från Härryda scoutkår, var funktionär och med i planeringsgruppen för Kulturkalaset. Hon tycker att responsen från besökarna var positiv med många frågor om scouting.

– Jag var även med som funktionär på Kulturkalaset förra året och då fick jag frågan om jag ville vara med och planera inför i år. Om du är funktionär på ett event som detta får du träffa mycket barn som för det mesta är väldigt glada och även potentiella medlemmar. Man sprider helt enkelt scoutingen, vilket är jättekul, säger Sara Rydberg.

Genom att bygga upp en scoutby med tält, vindskydd och surrade trefötter väckte man besökarnas intresse och fick fler sugna på att börja i Scouterna.

– Det kom fram många människor till mig som undrade vad man gör som scout och ville veta mera om scouting, både nationellt och internationellt. Ett tips är att först våga ta kontakt med besökarna och bjud sedan in till samtal, berättar Sara.

Under en dag hade funktionärerna även olika aktiviteter som de var ansvariga för där de skulle pyssla med barnen och även möta deras föräldrar.

– Det var jätteroligt att få se glädjen hos barnen när de hade gjort ett paracordarmband eller när de fick till den perfekta såpbubblan. Det är ett bra tips till andra kårer eller distrikt som vill rekrytera: erbjud pyssel så barnen får göra något som de får ta med sig hem som påminner dem om Scouterna, säger Sara.