Aktuellt scouting

Hur är det att prova på scouting?

Under tisdagskvällen bjöd Vårberg/skärholmen scoutkår in till prova-på scouting. Utvecklingskonsulent Sofia Tolonen mötte nyfikna föräldrar och barn som fick lära sig vad scouting egentligen är.

– Vad är egentligen scouting?, frågar utvecklingskonsulent Sofia Tolonen.

Ett par händer sträcker sig i luften. En del ansikten ser frågande ut. Ja, vad är egentligen scouting? Vad står Scouterna för? Varför ska man vara scout?

Det är tisdagskväll ute i Skärholmen och Vårberg. Ute i bostadsområdet är det tomt på folk, trots det fina vädret. Inne i Scouternas lokal sitter några nyfikna föräldrar i soffan och ska nu få svar på varför deras barn ska bli scouter.

Utvecklingskonsulenten Sofia Tolonen är inne på sin fjärde vecka med rekrytering och pratar peppigt om vad scouter gör, vad scouting är och vad målspår i scouting egentligen gör för skillnad. Föräldrarna ser intresserade ut, ler och ställer frågor.

Men hur är det egentligen att arbeta med rekrytering?

– Det blir långa dagar med skolrekrytering på dagarna, prova på- och föräldramöten på kvällar och terminsplaneringar, workshops, teambuilding och pepp med ledargäng under helgen. Det är hektiska veckor och väldigt kul att träffa alla ledare som gör ett fantastiskt arbete i sina kårer, att se barn som växer genom att för första gången göra upp eld själva och hur föräldrar och vuxna både känner igen sig och får aha-upplevelser och nickar gillande när vi berättar om scouting och vad vi egentligen håller på med, säger hon.

Det bästa med att besöka kårer tycker Sofia Tolonen är att se verksamheten på plats.

– Det är otroligt viktigt att se verkligheten och att den ser olika ut för olika kårer. Att se barn och unga leka, härja och samarbeta i sina patruller påminner mig om varför jag håller på med det här!

Men barnen, var är de?

Ute på gården pågår febril aktivitet. Några scoutledare har delat in scouter och nya potentiella scouter i små grupper. Med en stor gul skumgummitärning ska de slå sig fram i en frågebana med djur och naturfrågor. Barnen får turas om att slå tärningen och får hjälp med frågorna av ledaren Inger Forsmo.

Efter frågeleken väntas det grill med äpplen och kanel. En fantastisk doft omger bostadsområdet. Niklas Friséen håller i grillningen och har varit engagerad inom Scouterna sedan tio-årsåldern.

– Jag har varit engagerad inom Vårberg/Skärholmen sedan vi startade för cirka två år sedan. Men vi behöver fler ledare, säger han.

Åse Ohlsson är ordförande för kåren som består av spårarscouter. Hon berättar om hur de har haft det svårt att hitta en bestående lokal men att de nu snart har en ny på gång.

– Det är inte helt lätt att rekrytera här då många i området sätter sina barn i friskolor i stan. Men vi vill ju växa på alla bredder. Just nu är familjescouting mest populärt, berättar hon.

Rekryteringen och dess behov ser olika ut över hela Sverige och kan vara något av en utmaning, säger Sofia.

– Rekryteringen ser mycket olika ut för olika kårer beroende på vart de befinner sig. Upplever kåren svårigheter kring rekrytering så är mitt tips att ta kontakt med utvecklingskonsulent och lägga upp en plan för hur just de ska genomföra sin rekrytering. Generellt sett så är det inte svårt att rekrytera scouter, vi gör en fantastisk verksamhet som många vill delta i. Utmaningen är att engagera tillräckligt många ledare så alla barn som vill kan börja, säger Sofia Tolonen.

Vad kan du ge för tips till kårer som behöver och vill växa?

– Scouting ska vara roliga och desto fler vi är ju mer kan vi hjälpas åt. Det finns massor av barn och vuxna som gärna är med i Scouterna om de bara får frågan. Hör med er utvecklingskonsulent om hur de kan hjälpa just er!