Lasse paddlar kajak.

Lasse Gustavsson till fjälls.

Inspiration Free being me

”Att lära känna sig själv är en upptäcktsresa”

Det globala programmet ”Free being me” vill stärka unga scouters kroppsuppfattning och självkänsla. Någon som vet mycket om att acceptera sig själv är före detta brandmannen och föreläsaren Lasse Gustavsson som brännskadades svårt under ett jobb.

Hur blir man trygg i sin egen kropp? Hur blir man stark i sig själv? Scouternas utbildningsmaterial ”Free being me” som nu kommit till Sverige, ger scoutledare verktyg att visa unga människor att de duger fint precis som de är. Det är något som Lasse Gustavsson, en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare, också verkar för. Som ung var Scouterna hans andra hem, han tyckte om att ingå i en grupp och att få vara ute i naturen oavsett väder och årstid. Det blev hans främsta livsintresse.

Men i sitt yrke som brandman brännskadades Lasse och vägen tillbaka från olyckan var kämpig. Men stödet från sin omgivning, familj, vänner och kompisarna från Scouterna, gjorde det lite lättare.

– De kände igen mig, fast jag var bränd till oigenkännlighet. De kände igen mig på det som verkligen var jag. Min karaktär, min personlighet, min humor och mitt intresse för mat. Jag kallades för Gamen i Scouterna, berättar Lasse.

Lasses största hinder på väg tillbaka efter olyckan var hans fysiska handikapp. Han hade skadat händerna väldigt svårt, vägde bara 50 kilo och var blind. Tre månader efter olyckan fick han tillbaka synen på ett öga och efter fyra månader kunde han gå själv för första gången. Efter sex månader kunde han klä sig och knyta skorna igen om än hjälpligt.
– Mitt förändrade utseende var i början inget större problem. Jag bodde på sjukhus och personalen var helt okej med hur jag såg ut. De gladdes åt mina framsteg, precis som jag. Men när jag skulle ut i vanliga livet, och möta vanliga människor, fick jag också möta människors reaktioner. Det var utmanande. Men jag hade en dröm. En dröm som gjorde mig starkare än min rädsla. Jag drömde om att kunna vandra genom Sarek igen. Jag hade gjort det med mina Scoutkompisar tidigare. Min dröm var att bli så stark, så självgående och så självklar att jag skulle kunna gå genom Sarek igen, helt på egen hand. Den drömmen gav mig all den styrka jag behövde för att möta alla de svårigheter som stod mellan mig och Sarek, berättar han.

Hur ser du på dig själv och ditt utseende i dag?
– När jag ser mig själv i spegeln idag, så vet jag att det inte är mig själv jag ser utan bara det yttre av mig själv. Min kropp är inget utställningsföremål som ska beundras, utan ett bruksföremål som ska användas.

Hur pratar du om självkänsla och kroppsuppfattning på dina föreläsningar?
– Att lära känna sig själv är en upptäcktsresa. Du blir aldrig helt färdig, men desto bättre du förstår dig själv, desto större chans att du förstår andra. Och då minskar behovet att döma andra, även om deras kropp avviker eller ser ovanlig ut.

Lasse berättar att han tycker att det är viktigt att man fokuserar på att ha kul och upptäcka saker och ting tillsammans.
– Vi bär alla olika egenskaper, talanger och personliga förmågor. Stöd varandra att våga och vilja plocka fram, just det där som är typiskt du, och som bara längtar efter att få komma ut. Fasen vad kul jag har haft i scouterna med alla mina kompisar. En del var långa, några tjocka och några korta. Någon var krullhårig eller bröt på jugoslaviska. En del var blyga. Jag själv var ganska barnslig och sjöng falskt, men jag fick ändå vara med och sjunga på lägerbålet, säger Lasse.

Och hur blev det då med Lasses dröm om Sarek?
– Ett år efter att jag börjat lära mig gå utan stöd, kunde jag gå genom Sarek igen, på egen hand. Vilken revansch det var! Att vara scout har blivit mitt liv. Ett meningsfullt liv.

Namn: Lasse Gustavson
Ålder: 59 år