Inspiration Free being me

Free Being Me på Roverway i Paris

Under sommarens Roverway fick deltagare möjlighet att ta del av Scouternas nya programmaterial Free Being Me. Möt Nellie Edvardsson som var med och höll i workshop med WAGGGS i Paris.

Hallå där Nellie Edvardsson! Du var i somras med på Scouternas arrangemang Roverway  tillsammans med WAGGGS. Vad gjorde du där?

– Med ett femtiotal personer från WAGGGS och med en delegation från WOSM höll vi i workshops om Free Being Me för Roverway-deltagarna under två dagar med totalt 96 deltagare. Deltagarna fick lära sig vad Free Being Me handlar om genom att testa på några Free Being Me aktiviteter under de tre olika workshopsen som erbjöds, berättar Nellie.

Vad var syftet med workshopsen?

– Syftet med workshopsen var, förutom att utveckla ett positivt kroppstänk hos deltagarna, att inspirera dem till att arbeta med Free Being Me i sina lokala scoutgrupper. Förutom workshops hade vi även ett Free Being Me-tält på lägerområdet.

Vad hände i tältet?

– I tältet kunde deltagarna få information om Free Being Me och kolla på aktivitetspaketen. Vi hade även några aktiviteter i tältet, en aktivitet var att deltagarna fick sätta sitt fingeravtryck på ett papper och skriva varför de är unika. Den aktiviteten uppmuntrade deltagarna till att tänka positivt om sig själva.

Hur uppfattade deltagarna Free Being Me, enligt dig?

– Jag upplevde att deltagarna var väldigt positiva till och intresserade av Free Being Me-programmet efter att de hade varit med på vår workshop. Flera deltagare berättade att de skulle använda Free Being Me med sina scouter när de kom hem.

Vad tycker du själv om Free Being Me?

– Free Being Me programmet berör ett ämne som är väldigt aktuellt. Det finns en väldigt stor press på hur en ska se ut i dagens samhälle, vilket får många att må dåligt. Jag arbetar just nu på en lågstadieskola och ser barn som redan i en så ung ålder känner av denna press. Free Being Me-programmet är ett färdigt program, med gedigen forskning i ryggen, som hjälper till att stärka barn och ungas  självkänsla och kroppsliga självförtroende. Jag tror därmed att Free Being Me kan göra en stor skillnad i samhället genom att förebygga psykisk ohälsa som orsakas av den press som människor känner över att se ut på ett visst sätt, avslutar Nellie.