Lady Dahmer

Aktuellt Kroppsaktivism

Kroppsaktivisterna ber inte om ursäkt

Kroppsaktivismen växer i Sverige. En som går i täten för att vi människor ska ha en mer förlåtande och accepterande attityd mot våra kroppar är bloggaren och krönikören Natashja Blomberg, mer känd som Lady Dahmer.

Kroppsaktivismen finns överallt i samhället men kanske syns den framförallt i sociala kanaler som Instagram och Facebook. Här återfinns poserande kvinnor som vägrar rätta sig efter någon mall om hur kvinnans kropp ska se ut för att vara ”rätt”. De har helt enkelt fått nog.

Scout har pratat med kroppsaktivisten Lady Dahmer som berättar om sitt engagemang kring kroppsaktivism. Hon förklarar att det är en feministisk rörelse som uppmuntrar människor att ha en mer förlåtande och accepterande attityd mot kroppen. Målet? Att öka självkänsla, självbilden och välbefinnandet.

”Var fjärde sjuåring tycker att hon är för tjock”

Varför behövs kroppsaktivism?
– Var fjärde sjuåring tycker att hon är för tjock. I gymnasiet så bantar nästan varannan flicka med extrema metoder såsom svält, “För att bli nöjd med mig själv”,  är det vanligaste motivet. Vi lever i ett samhälle där företag och människor med makt tjänar på att vi hatar våra kroppar, säger hon.

Lady Dahmer berättar att hennes egen medvetenhet om sin egen kropp kom tidigt.
– Som flicka har jag blivit uppmuntrad att tänka på hur jag ser ut. Vi fostrar flickor så. Ger dem komplimanger, tjatar om hur söta och fina de är och sätter på så sätt tonen för framtida självbild. Vi lär flickor tidigt att det är bra och viktigt att vara fin och att omgivningen alltid recenserar och granskar oss.

”Jag är jäkligt tjatig och det måste man vara!”

Hur ser din aktivism ut?
– Jag postar bilder på mig själv och min kropp på min plattform och skapar samtal och debatt kring kroppspositivitet och tjockacceptans. Utöver det så bloggar jag om ”tjock verklighet” och skönhetsideal samt skriver krönikor för olika tidningar. Jag är jäkligt tjatig med andra ord och det måste man vara!

Hur började du?
– Av en slump. Jag märkte att jag alltid ställdes till svars när jag postade bilder på mig själv. Som tjock måste man alltid göra avkall på sin övervikt och försäkra publiken om att man är hälsosam eller försöker gå ner i vikt. Jag försöker inte gå ner i vikt och är inte speciellt hälsosam heller och det är ok. Jag får finnas och synas ändå.

”Roligast är när jag får mail från äldre kvinnor som äntligen vågat sig till badstranden”

Vilken respons har du fått?
– Mycket kritik och hat, men ännu mera kärlek, hejarop, mail och tack. Jag får dagligen mail och kommentarer från kvinnor i alla åldrar som tackar mig för att jag hjälpt dem släppa på mycket ångest och skam. Roligast är när jag får mail från äldre kvinnor som äntligen vågat sig till badstranden tack vare mig.

Varför tror du att kroppsaktivism ökar nu?
– Det är trendigt. Företag och tidningar har fattat att de kan tjäna pengar på det. Det är ju ganska sorgligt och tragiskt men jag är inte sen att utnyttja det. Jag tror även att kvinnor hungrar efter något annat, vi är helt enkelt trötta på självhat och kroppsångest.

När kände du dig stolt över din kropp senast?
– När jag födde barn. Vi har så mycket inneboende kraft. Kroppen är liksom farkosten för vårt jag. Den tar oss dit vi vill och behöver. Ger oss njutning och utmaningar. För oss fram. Hur den ser ut är helt oviktigt.

Vad skulle du ge för råd till scouter som kanske oroar sig för utseendet?
– Det är svårt att ge konkreta råd för det är omöjligt för människan att värja sig mot de ideal och normer som bombarderar oss från alla håll. Men bästa rådet jag brukar ge mina följare är att avgifta sig: sluta läs tjejtidningar som talar om hur du ska se ut, vilket smink som är snyggt, vilka kläder som är inne. Avfölj alla snygga kändisar på sociala medier och börja följa kroppspositiva konton. Släng ut vågen och allra helst alla speglar. Sluta prata om hur andra ser ut, sluta kommentera och sluta recensera varandra. Det är en bra början.