Aktuellt hajk

”Målet med hajken var att utmana mig själv”

I somras genomfördes arrangemanget “Blå hajken, Jägarna” där deltagare fick vandra i de Jämtländska fjällen och ta del av oförglömliga naturupplevelser och både fysiska och psykiska utmaningar. Scout har pratat med Märta Blide från Lerumsscoutkår som var med under hajken.

I Jämtland och Härjedalsfjällen är vildmarken alltid tillgänglig och nära. De flesta i Märta Blides familj har någon gång gått Scouternas Blå hajken. I sommar var det äntligen dags för Märta själv att få ta del av ett av Scouternas coolaste äventyr.

– Jag ville åka på ett roligt scoutarrangemang under sommaren och då tyckte jag att Blå Hajk verkade spännande med en fjällvandring och ledarutbildning. Mina storebröder och föräldrar har alla gått Blå Hajk och rekommenderade det starkt, säger Märta Blide.

Blå Hajken riktar sig till utmanar- och roverscouter och är med i kursen “Leda scouting”. Totalt deltog 36 personer i vandringen, uppdelade i sex patruller.

– För mig var målet med hajken att utmana mig själv. Jag ville testa mina gränser för att se vad jag klarar av. Trots att mina fötter fick mycket stryk med nageltrång och skavsår klarade jag det, vilken är en skön känsla, säger Märta.

Tillsammans med sin patrull klarade Märta att genomföra hajken med gott humör trots att vädret inte alltid var det bästa.

– Det går ju inte riktigt att göra något åt det, men det mesta blir ju dubbelt så jobbigt när det regnar, särskilt om man blir blöt och kall. Men de flesta dagarna hade vi faktiskt väldigt tur med vädret, vilket jag är tacksam för!

Det är många minnen som man får när man varit med om ett äventyr som Blå Hajken.

– Det är så många fina minnen. Jag kommer aldrig att glömma alla vackra utsikter och färgstarka solnedgångar, naturupplevelserna var något av det bästa med hajken.
Jag har också fått många nya vänner, Patrull Lo var den skönaste patrullen jag nånsin haft, helt klart!

Vad tar du med dig från Blå Hajken?

– Mycket kunskap om både fjällvett och ledarskap. Under hajkens gång hade vi en del kurspass. De handlade bland annat om fjällens natur, sjukvård, LABC och hur vi skulle ha agerat om en nödsituation hade uppstått. Blå hajken är absolut en av de bästa och mest speciella scoutupplevelserna jag någonsin har haft!

Märtas bästa tips inför en fjällvandring: