Wilma och David.

David.

Aktuellt Explorer belt

Explorer Belt – ett sommaräventyr

Bussen försvann runt kröken. Kvar på den öde kroatiska landsbygden, i stekande eftermiddagssol, stod scouterna Wilma och David – ensamma och utan en aning om var de var. Så började deras stora sommaräventyr, Explorer Belt.

Wilma Enarsson och David Finnhult är 17 och 19 år, kompisar och med i samma scoutkår i småländska Sandsbro. I somras deltog de i det internationella scoutarrangemanget Explorer Belt, där man med hjälp av karta och kompass – och förhoppningsvis vänliga personer ur lokalbefolkningen – ska ta sig till ett förutbestämt mål på tio dagar. De var ett av 21 scoutpar som denna dag släppts av på olika ställen runt om i Kroatien. Första uppgiften var att ta reda på var de hamnat.
– Den första vi träffade på var en gammal dam som varken kunde engelska eller tyska, men vi gav henne en lapp där det stod på kroatiska att vi var scouter som behövde hjälp, berättar Wilma.

Men hon verkade inte kunna läsa heller. En ung kille berättade att de var utanför den lilla staden Ludbreg, och så kunde de börja planera sina dagsetapper till målet, staden Karlovac. Men först gällde det att hitta någonstans att bo.
– Vår strategi var att knacka på hos någon och fråga var man kunde tälta, och så förhoppningsvis få tälta i deras trädgård, säger David.

Explorer Belt handlar inte bara om att gå långt och ta sig till ett mål, utan om att träffa människor, utföra uppdrag och ta reda på saker om landet längs vägen.
– Vi skulle till exempel äta nationalrätter, bjuda på svensk mat, skörda honung och jämföra olika fakta mellan Sverige och Kroatien om jordbruk och alkoholvanor och sånt. Det tyckte jag lät jättetråkigt först, men det var faktiskt det allra roligaste, säger Wilma.

Bästa upplevelsen var i staden Vrbovec.
– Då kom en kvinna fram till oss och undrade vilka vi var. Hon var engelsklärare och erbjöd oss att få bo hemma hos henne och hennes familj, säger David.

– Det var den bästa kvällen! Vi lagade svensk mat till dem, köttbullar, och de ville veta en massa om hur vi har det i Sverige. Det känns som att ha fått en extrafamilj, och vi kommer att hålla kontakten, säger Wilma.

Men många som de träffade på kunde varken engelska eller tyska.
– Vi bodde hos en bonde en natt, och David skulle av någon anledning prata om ägg, men det ordet förstod inte bonden. Då härmade David en höna som höll på att värpa, men då trodde bonden att David behövde gå på toa, sjukt kul, säger Wilma.

Men allt var inte skojigt. De stoppades av polisen ett par gånger och fick visa pass. Och att tälta i oskyddad miljö var ibland otäckt.
– En natt sov vi i ett buskage i Zagreb. Wilma sov, men jag väcktes av grenar som knäcktes alldeles nära, säger David.

– Det får en ju att tänka på människor på flykt, hur påfrestande det faktiskt är att inte veta var man ska sova nästa natt, och hur utsatt och oskyddat det kan vara att sova ute. Det är nog min största insikt från resan, säger Wilma.

Den sista natten tältade de fem kilometer från mål och nästa morgon vid åttasnåret kunde de ta sina sista vandringssteg längs med en röd matta i en stor park i Karlovac.
– Det var skönt att vara framme, men allra roligast var det att träffa alla igen och bada, det hade jag saknat, säger Wilma. Och nu blev det tio dagars äventyr till – denna gång tillsammans med de andra scouterna och de fyra ledarna. De besökte vattenfall, upplevde Kroatiens fantastiska kust och skärgård, såg en amfiteater och var på ett vattenland, bland annat. Att träffa nya vänner, både svenska scouter och kroater, var det bästa med hela resan, tycker de båda.
– Innan vi åkte tänkte jag att det viktigaste var att komma först i mål och att klara av den fysiska utmaningen. Men det handlar egentligen inte om det, utan om att ta vara på en unik chans att komma nära ett land och människorna där, säger David.

Detta är Explorer Belt
Explorer Belt är en internationell scoututmaning för dig som är mellan 15 och 19 år. I par ska du och en vän (det kan också vara någon du aldrig träffat tidigare) vandra i ett okänt område i ett annat land, minst 16 mil och i minst tio dagar. Det är en tuff utmaning, men Explorer Belt handlar också om att lära känna ett land och nya människor, och att med hjälp av dem få upplevelser utöver de vanliga. I sommar har Explorer Belt genomförts i Grekland, Portugal och Kroatien.
Läs mer: www.scoutservice.se