Erland Nylund.

Aktuellt #jagärscout

Lajvare och scout

Luftpirat, lönnmördare eller en medeltida hantverkare? Lajvaren och scoutledaren Erland Nylund har många karaktärer, men han är alltid scout.

Medeltidsveckan på Gotland är årets höjdpunkt för Sveriges lajvare. Här möts man, går på föreläsningar och marknader och festar till medeltidskonserter. Trots att Erland Nylund varit lajvare i åtta år, är det faktiskt bara andra gången han är här.

– Tidigare har det krockat med scoutläger. De går alltid före.

Det var genom scoutingen som Erland fick smak för lajvandet. Redan som åttaåring blev han minior, det som numera heter spårare, i Mäster Olof Råcksta scoutkår. Det är en kår som arrangerar många temaäventyr som påminner om lajv.
– Scouterna blev en väldigt viktig social fristad för mig där jag lärde känna likasinnade.

Men den äkta kärleken till scouting kom först åtta år senare. Då deltog Erland i världsscoutjamboreen i England 2007.
– Det blev en riktig nytändning. Då insåg jag vidden av scouting som en rörelse som knyter samman människor från hela världen. Det kändes så häftigt att vara en del av det.

Något år senare blev han ledare för spårarna i sin kår och numera är han ordförande för Gränslösa scoutkår. Där driver han också projektarrangemang
som påminner om lajv – exempelvis kluriga äventyrsläger där man ska lösa en mordgåta, som ett levande Cluedo.
– Min största drivkraft som scoutledare är att göra folk redo för livet genom learning by doing. Det ökar självförtroendet och ger ovärderlig kunskap om sig själv och andra.

Vid sidan av sitt scoutengagemang är han en dedikerad lajvare.
– Lajv är ett sätt att göra saker som man aldrig annars skulle kunna göra på ett riskfritt sätt. En lärofylld lek som känns på blodigt allvar.

Ett lajvläger har ofta en bestämd ”setting”, exempelvis en särskild historisk tid eller en fantasymiljö. En stor del av lajvandet handlar om förberedelser – att tillverka sina kläder, skapa sin karaktär och läsa på om den historiska epoken. Erland beskriver lajv som ett lekande och dramatiskt lärande utan farliga konsekvenser. I ett lajv kan man uppleva död, krig och katastrofer utan att riskera vare sig sitt liv eller sin hälsa.
– En del tror att lajvare bara vill leka krig. Men mest handlar det om att utveckla karaktärerna och deras känslor och relationer. Ibland kan det bli väldigt djupsinnigt, säger Erland och börjar entusiastiskt berätta om hur hans karaktärer ofta har olika lager av egenskaper och komplexa bakgrunder.

Det råder ingen tvekan om att Erland brinner för lajvandet och scouting.
– Jag är en riktigt föreningsmänniska. Att skapa saker med andra människor är det roligaste och mest utvecklande jag vet.

Erland Nylund
Ålder: 24 år.
Kår: Mäster Olof Råcksta scoutkår och Gränslösa scoutkår.
Roll: Ledare respektive ordförande.