Saga Becker.

Aktuellt Saga Becker

Saga Becker krossar tabun

25 oktober, 2016

För sitt livs första skådespelarinsats vann hon en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. I dag använder hon kändisskapet till att krossa tabun. Drömmen: ett
samhälle där alla får plats.

Hej Saga, vi på redaktionen tycker att du är en förebild för alla unga världsförbättrare. Hur känns det?
– Helt jättefantastiskt! Att lilla jag med mitt arbete kan göra skillnad, det betyder allt för mig.

2015 vann du en Guldbagge för din roll som Sebastian/Ellie i filmen ”Någonting måste gå sönder”. Berätta!
– Jag hade aldrig någonsin tidigare spelat teater och vann Sveriges finaste pris i konkurrens med landets skådespelarelit. Det var osannolikt och helt galet.

Uppmärksamheten har gett dig nya möjligheter att påverka, hur använder du det?
– Jag är ambassadör för Sucide Zero som jobbar med självmordsprevention på en politisk nivå, och så föreläser jag om psykisk ohälsa rent generellt. Det är ett fantastiskt sätt för mig att använda mina egna erfarenheter för att påverka samhället och rädda liv. I allt jag gör för jag in mina egna perspektiv.

Vilka perspektiv är det?
– Jag är en öppen transperson sedan sju år tillbaka, har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och att jag är uppvuxen på en mindre ort.

Många mår dåligt idag. Vad kan man göra åt det?
– Psykisk ohälsa är så tabubelagt. Det vill jag ändra på. En av de största orsakerna till att folk mår dåligt är att de inte vågar prata om sina känslor. När man väl öppnar sig för någon, kan man börja må bättre.

Du jobbar också med film och konst. Vad har du på gång just nu?
– Just nu klipper jag en kortfilm som jag har skrivit manus till och skådespelar i. Fuck girls heter den och handlar om tre personer som är trötta på psykiskt, fysiskt och sexuellt våld och bestämmer sig för att slå sig fria. Just nu skriver jag även på en roman. Arbetsnamnet är ”Under jorden” och det är en mörk kärlekshistoria.

Hur mår du idag?
– Helt fantastiskt bra! Jag får jobba med det jag älskar mest – konst och mötet med människor. Jag är så galet tacksam för det.


Saga Becker

Ålder: 27
Gör: Skådis och manusförfattare
Hemlig talang: ”Jag är fantastiskt bra på att laga mat!”

 

Senaste artiklarna