Aktuellt Så gjorde vi

Sjöscouternas båtbygge

Efter nästan två års arbete lägger Tintin Nyberg Fåhraeus sista handen vid sin B-kanot. Bredvid henne slipar Joakim Andersson på båten Rosamunda. På center­bordet – det som sticker upp när man välter – tänker han måla ”Hjälp”. Snart är det dags för sjösättning.

Tintin Nyberg Fåhraeus och Joakim Andersson är två scouter i Stockholm som har tagit sitt intresse för segling ett steg längre än de flesta andra. I den ideella föreningen Ungdomarnas Båtbygge, UBB, har de byggt respektive renoverat var sin segelbåt.
–Det känns coolt. Men det är ingen som fattar hur mycket jobb som ligger bakom, så det är meningslöst att skryta, konstaterar Tintin Nyberg Fåhraeus.

Båda två har jobbat på sina båtar i stort sett varje helg de senaste två åren. Förutom att de är ledare för sjöscouterna inom
Södermalms scoutkår är de också utmanare i kåren, så har de inte varit på båtbygget så har det varit hajkhelg eller scoutmöten.

Det gungar lätt i verkstaden i fartyget M/S Stenfjells buk när de slipar inför sista lackningen. Här råder ett så kallat kreativt kaos. Från taket hänger öglor här och var, ifall någon skulle behöva hänga upp något. Rummet där bandsågen står får ny färg varje gång en båt målas – sist ut var Tintins, så just nu är det ärtgrönt. Och överallt finns verktyg och material inom nära räckhåll.

– Det är lite speciellt att bygga ombord på en båt, när det går vågor kan det fara omkring saker härinne, säger Joakim Andersson.

För båda två växte idén att bygga båt fram för ett par år sedan. UBB var involverat i projektet ”I vått och torrt” då Södermalms scoutkår drog i gång sjöscoutverksamheten. Då byggde de båda roder till kårens segelbåtar inne på UBB. I verkstaden hängde sedan flera år tillbaka ett skrov till en B-kanot. Någon hade gett upp sitt bygge. Tintin Nyberg Fåhraeus såg skrovet varje helg, men först efter att ett år hade passerat började hon på allvar tänka att det var hon själv som skulle avsluta bygget. Hon hade absolut inga förkunskaper. I dag, två år senare, har hon byggt båten klar med total noggrannhet. Bara akterluckan är lite skev, det går att ordna med tjockare tätning så att hennes packning inte blir blöt där inne. Och en mygga råkade flyga in och sätta sig på det nylackade däcket, där lär den bli kvar.
– Roder är det svåraste att bygga, och centerbordet. Det börjar man med.När man har byggt dem fattar man vad man ger sig in på, säger Tintin Nyberg Fåhraeus.

Hon tyckte om de delarna mest eftersom det innebär mycket hyveljobb och mycket arbete med det rena träet – många rundade former. Hon rätar på ryggen och betraktar sin båt. Den glänser under dammet.
– Det känns jättebra. Jag har klarat av det. Men när jag ser den så ser jag ändå bara misstagen…

Inte heller Joakim Andersson hade några förkunskaper, det behövs inte förklarar han:

– Man måste ha stark vilja, för det är mycket jobb. Slipjobben är oerhört tålamodskrävande. Men vi har proffs som hjälper oss så vi lär oss allt vi behöver
på vägen.

Handledaren Nils Björkman regerar på båtbygget. Han kan ofta trolla fram vad som behövs, som när Joakim kom på att även han ville bygga men inte från början – fanns det kanske någon B-kanot till honom också? Jodå, det fanns ett renoverings­objekt som hette Rosamunda, byggd på UBB under 1970-talet och skänkt på grund av flytt. Joakim Andersson har lite mer kvar på sin båt än Tintin Nyberg Fåhraeus. Rosamunda har under sommaren slipats, lackats och fått beslag. I vinter kommer han att måla båten, medan Tintin syr segel. De gissar att de kommer att segla mycket tillsammans. B-kanoter är enmansbåtar men de är ganska stora och tunga, så det är bra att vara två för att lägga i och ta upp dem.

Tintin Nyberg Fåhraeus
Ålder: 16 år.