Aktuellt Personporträtt

”Scouterna är min grundutbildning i livet”

Sedan 2005 har Markus Granseth varit programledare i Barnkanalen. Han började med programmet Bolibompa och håller nu i kanalens morgon- och kvällsshow där han sporrar och inspirerar unga.

Markus Granseth är för många unga känd som den rödhåriga och spralliga programledarprofilen på Barnkanalen. Under mer än tio år har han utvecklat och arbetat med barnprogram för olika åldrar. Men hur kom han egentligen dit? Som ung var Markus scout inom Equmenia. Först som nying, sen som scout och fortsatte sen som scoutledare.

– Jag brukar säga att Scouterna är min grundutbildning i livet. I Scouterna lärde jag mig såklart en massa. Mycket av det är sånt som inte har med klassisk scouting att göra, det är klart jag kan några knopar, surra ihop trefötter och lite hjärt- och lungräddning men för mig har det alltid handlat mycket mer om gruppen och upplevelsen tillsammans i naturen. Det handlar om att gå tillbaka till det enkla och raka i livet, säger Markus.

Han växte upp i Alingsås, en stad som för många är starkt förknippad med att vara Sveriges potatisstad. Markus pluggade medieprogram och på fritiden var han med i Scouterna och spelade även i band.

– Var jag inte i skogen så var jag i replokalen. Det fanns långa perioder där vi var ute på hajk och ganska ofta blev det att vi tog helgerna ute i ett vindskydd som blev vårt ställe. Vi gillade att vara där, grillade, badade och pratade. Det blev många diskussioner om livets djupaste frågor runt lägerelden, berättar han.

Men hur var det att vara scout när du var ung?

– Jag tyckte det var bra men ibland kändes det som att en del tyckte det var töntigt. Såhär i backspegeln förstår jag såklart att det va supercoolt att vara scout. Fler borde vara det och få uppleva att vara scout!

Men vad gjorde du då som scout?

– Vi gjorde ju allt möjligt. Ibland var vi bara i våra scoutlyor där vi kunde hitta på allt möjligt. Ibland var det pizzabak, andra gånger blev det samarbetsövningar och någon gång kanske vi bara spexade runt. När jag blev äldre hamnade jag i en patrull som heter ”Röda Kotten”. Den patrullen har nog funnits i säkert 30-40 år nu. Vi hade fantastiskt kul, vilket gäng och vilka galna hajker vi fick ta del av. Ibland tog vi ut en kompass-riktning och så gick vi rätt in i skogen bara och andra gånger fjäll vandrade vi.

Förutom att vara programledare på Barnkanalen, driver han även ett produktionsbolag som heter Idéstorm. Men en kan undra, om scouting kommer till användning i hans nuvarande liv.

– Det har jag absolut. Mest konkret är att jag fått mitt nuvarande jobb på det. Äh, jag överdriver, riktigt så gick det väl inte till. Men i Scouterna tog jag och några kompisar ofta hand om lägerbålen. Det gjorde att vi hittade på sketcher och annat kul som vi sen fick visa upp för rätt stora publiker och vi producerade egna shower på större läger. Det blev nog grunden till att jag idag står på scen och i tv, säger han.

Du arbetar i en bransch som många unga ser upp till. Vad har du för tips till unga som också vill in i tv-branschen?

– Idag är det egentligen bara att sätta igång. Skaffa en kamera eller mobil och använd dig av ett enkelt redigeringsprogram. Tänk ut vad du vill göra och varför. Försök inte bli känd bara för kändisskapets skull utan utveckla dina passioner. Gillar du matlagning – gör tv med matlagning, gillar du att klappa katter – gör 100 filmer där du klappar katter. Utveckla det du känner passion för och bli riktigt bra på det. Du kan även starta en kanal på Youtube där du kan göra din grej fullt ut. Sen när du pluggat klart gymnasiet kan du söka en tv-utbildning och sedan skaffa dig en praktik på ett produktionsbolag eller tv-kanal, sammanfattar Markus.