Copyright: Rune Andréasson.

På spåret drömjobb

Bamse och hans vänner möter scouter

Ted Johansson är serietecknare och illustratör och firar tio år som Bamsetecknare. I Bamsetidningen nummer 16 lyfter han tillsammans med manusförfattaren Jens Hansegård scouting med avsnittet ”Du får inte vara med”. ”Det var särskilt kul att teckna det här Bamse-manuset i och med att jag själv är gammal scout”, säger Ted Johansson.

Att få ägna sin tid att rita teckningar till seriealbum måste vara något av ett drömyrke. Det kan Ted Johansson intyga. I tio år har han tecknat Bamse och hans gäng som ständigt ställs inför nya utmaningar.

– Det roligaste med att rita Bamse och hans vänner är att man ständigt ställs inför nya utmaningar. I en serie hamnar Bamse med hjälp av en tidsmaskin i Paris 1887, i en annan ska han stoppa en asteroid i rymden, berättar Ted Johansson.

Men hur kommer det sig att man som illustratör får möjlighet att rita en så stor och stark kille som Bamse? Ted Johansson berättar.

– När jag gick en folkhögskoleutbildning i animation så var en av lärarna Kenneth Hamberg, skaparen av stenålderspojken Goliat. Kenneth tecknade för Bamse och uppmuntrade mig att söka dit vilket jag gjorde.

I Bamsenummer nr 16 har Ted tillsammans med manusförfattaren Jens Hansegård tecknat avsnittet ”Du får inte vara med”, som handlar om hur en liten kille inte gillar sport. Han möter scouter i skogen och får följa med på nya äventyr och får nya kompisar.

– Det var särskilt kul att teckna det här Bamse-manuset i och med att jag själv är gammal scout. Eftersom jag är insatt i det mesta som har med scouting att göra så var det inte så mycket research jag behövde göra. Det flöt på bra, säger Ted Johansson.

Men hur går det till när ni skapar en serie?

– Jag kommer in i bilden när det färdiga manuset är klart från Bamseredaktionen. Där står det vad som händer i respektive serieruta och vad figurerna säger. Sedan är det upp till mig att illustrera det på bästa sätt.

Men hur mycket har Teds egna erfarenheter av scouting påverkat Bamseavnittet med scoutinslag?

– När jag tecknade serien tänkte jag mig tillbaka till hur det själv kändes när man var med på scoutmöten, när man fick scoutmärken och när man gick på hajk. Jag hade till och med min gamla scoutgård i Örkelljunga i åtanke när jag tecknade interiören till scoutgården i serien. Som gammal scout är jag väl medveten om att det var Baden-Powell som grundade scoutrörelsen. Därför tecknade jag en Bamseversion av honom i bakgrunden i serierutan där Igor knyter knopar.

Hur uppfattades det att vara scout när du var ung?

– Det var ingen som reagerade konstigt på att man var scout när jag var ung, det var som vilken annan fritidssysselsättning som helst. Sedan har det kanske påverkat att Örkelljunga scoutkår var väldigt stor, så många kände åtminstone någon som var aktiv scout när jag var yngre.

Vill du veta mer om Ted Johansson, kolla in hans hemsida här.