Scout tipsar om bästa äventyrsböckerna

3 november, 2016

Visst vill vi alla ta del av både stora och små äventyr. Scout har letat fram äventyrsböckerna som kommer få dig att känna den där kittliga känslan av äventyr.

Yngre barn och till spårarscouter

 viktiga-kartor-for-aventyrare-och-dagdrommare

Viktiga kartor : för äventyrare och dagdrömmare

Sarah Sheppard, Bonnier Carlsen 2013

Sarah Sheppard har skapat en riktig drömbok för nyfikna kartresenärer som vill uppleva spänning och faror utan att på riktigt riskera liv och lem. Var hittar man giftiga djur, mystiska platser, ädelstenar, skatter, vulkaner, jordbävningar, de högsta bergen och de djupaste delarna av haven? Efter att ha läst denna äventyrsatlas vet man precis vart man ska åka om man vill uppleva äventyr på riktigt eller få nytt bränsle till sina dagdrömmar. En unik kartbok som ger läsaren hjärtklappning över allt fantastiskt, spännande och mystiskt som finns på vår planet! Boken passar de lite yngre.

 

tintins-aventyr-rackham-den-rodes-skatt

Tintins äventyr. Rackham den rödes skatt

Hergé, Kartago förlag 2016

Om man talar om böcker om Äventyr så måste en bok med Tintin få vara med i urvalet. I Rackham den rödes skatt beger sig Tintin, Milou och kapten Haddock ut till sjöss för att leta efter det sjunkna skeppet ”Enhörningen” och ”Rackham den rödes” magnifika skatt. De får hjälp av professorn Karl Kalkyl som oannat för gänget till slottet Moulinsart. Boken gavs ut redan 1961 men denna version är en nyöversättning från 2007.

 

det-svarta-halet

Det svarta hålet

Christer Fuglesang, Fri Tanke Förlag 2013

Christer Fuglesang är inte bara Sveriges första och hittills ende astronaut utan är nu även författare som skriver om det han kan allra bäst – rymden. I Det svarta hålet får vi följa syskonen Markus och Mariana som tillsammans med farbror Albert upptäcker ett svart hål i rymden. I hålet upptäcker barnen hur den kvantfysiska världen är helt annorlunda än den värld vi känner till och de ställs inför stora utmaningar och frågor. Kan katter verkligen vara båda döda och levande på samma gång?

 

9789129652949_200x_landet-innanfor-1-glasparleresan_kartonnage

Glaspärleresan

Maud Mangold, Rabén & Sjögren 2000

Denna bok handlar om en pojke och en flicka som går igenom en tunnel på en soptipp och hamnar i landet utanför. Ett sagoland där även ”vanliga” människor bor, folk som har tröttnat på konsumtion och teknologisamhället och flyttat ut i sagolandet. Boken är den första i en serie och passar åldrarna 9-12 år.

 

afrikas-hemlighet-och-de-forbjudna-kunskaperna 

Afrikas hemlighet : och de förbjudna kunskaperna

Angelika Braun Alexanderson, Tierra Grande Publishing

 Afrikas hemlighet – och de förbjudna kunskaperna är en härlig äventyrsbok där vi får följa Jack Anderson på en omtumlande resa från London till södra Afrika. Var beredd på allt när Jack och hans vänner kör jeep på savannen, blir beskjutna, räddar djur och lär sig använda övernaturliga krafter. Afrikas hemlighet och de förbjudna kunskaperna är en äventyrsbok som också vill skapa ett ökat medvetande om utrotningshotade djur. Bra och spännande läsning för dig mellan 10 och 12 år. Boken finns dessutom just nu på superrea i scoutshopen. Du hittar den här!

Äventyrarscout och uppåt

9789175030784_200x_pojkarna_pocket

Pojkarna

Jessica Schiefauer, Månpocket 2012

Pojkarna är en magisk tonårsskildring om 14åringarna Bella, Momo och Kim. På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony. Boken kombinerar det plågsamt vardagliga med det vackert magiska i en berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap.

9789163874178_medium_eragon

 Eragon

Christopher Paolini, Bonnier Carlsen 2013

Den fattige bondpojken Eragons liv förändras helt när han en dag hittar en vacker blå sten som visar sig vara ett drakägg. Ägget kläcks och drakungen Saphira och Eragon blir i vänner i hemlighet. Från den dagen knyts deras öden för alltid till varandra. Denna storslagna fantasyroman är skriven av den då blott 15-åriga Christopher Paolini. Av en slump hamnade den hos ett av de största bokförlagen i USA och gjorde genast enorm succé när den gavs ut. Eragon är första delen av fyra i serien Arvtagaren.

 

9789176890035_200x_liftarens-guide-till-galaxen_pocket

Liftarens guide till galaxen

Douglas Adams, B Wahlströms 2016

Liftarens guide till galaxen är en historia som kretsar kring jordbon Arthur Dents äventyr i universum och senare även i multiversum. Artur kommer i kontakt med utomjordingen och den gode vännen Ford Prefect som är anställd av redaktionen till det digitala uppslagsverket Liftarens guide till galaxen. Ford och Arthur lyckas lifta med ett av rymdskeppen i samma sekund som Jorden sprängs. Men Jorden visar sig vara enbart ett experiment för att hitta den yttersta frågan om livet, universum och allting. Boken är något av en klassiker och lär läsaren om livet.

 

Utmanare och uppåt

 

 

adrenalin-med-aventyr-i-blodet

 Adrenalin : med äventyr i blodet

Calle Magnusson, Ica Bokförlag 2013

Adrenalin tar dig med på hisnande äventyr i form av fallskärmshopp, toppturer, vågsurfing, fjällvandring, forsränning, klippklättring, fridykning och glaciärvandring i två av världens vackraste och mest exotiska länder Sverige och Norge. I boken varvas äventyrsskildringar och handfasta tips med porträtt av färgstarka äventyrare som lever sin dröm, från toppen av höga berg till havens botten.

9789174293081_200x_utvandrarna_pocket

Utvandrarna

Vilhelm Moberg, Bonnier Carlsen nyutgiven 2013

Utvandrarna är den första delen om migranterna Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början. Boken skrevs 1949 men har sedan dess givits ut vid ett flertal tillfällen. Har du inte läst denna kultbok, ta dig tid och gör det!

9789172322479_200x_alla-monster-maste-do-gruppresa-till-nordkorea-ett-reportage_pocket

Alla monster måste dö! ; gruppresa till Nordkorea – ett reportage

Magnus Bärtås, Fredrik Ekman, Månpocket 2011

Under brinnande kallt krig kidnappar den nordkoreanska regimen Sydkoreas mest kända filmstjärnepar, skådespelerskan Madame Choi och regissören Shin Sang-ok. De går till slut med på den filmgalne diktatorn Kim Jong Ils krav på att göra regimvänlig spelfilm för att indoktrinera massorna. Först 1986 lyckas de fly under spektakulära former. Efter att ha träffat Madame Choi i Seoul åker Magnus Bärtås och Fredrik Ekman hösten 2008 på en gruppresa till Nordkorea för att hitta spår efter filmparet. Väl i Nordkorea möter de en märklig samling människor och reser under bitvis påfrestande omständigheter i ett land som trotsar all logik.

 

9789170026485_200x_djungelbarn_pocket

Djungelbarn

Sabine Kuegler, Bra Böcker 2008

 Djungelbarn är en sann historia som handlar om Sabine Kuegler uppväxt i en stam i Västpapua. Hennes pappa är tysk språkforskare och hennes mamma missionär och för den lilla flickan handlar mötet med djungeln om kärlek vid första ögonkastet. Hon lär sig jaga, klättra och simma i floder där det vimlar av krokodiler. Hon vet hur man jagar giftspindlar med pilbåge och hur man gör upp eld utan hjälp av tändstickor. Hon får lära sig hur brutal naturen kan vara, men också vad krig och hat innebär för människor. Fayu-folket, som en gång i tiden var kannibaler, bestraffar alla förseelser med döden. Ändå blir stammens barn som bröder och systrar för Sabine. Men vad händer när Sabine som 17-åring skickas till en internatskola i Schweiz?

 

9789113037554_200x_expeditionen-min-karlekshistoria-illustrerad-utgava

Expeditionen : min kärlekshistoria

Bea Uusman, Norstedts 2013

I Expeditionen: Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

 

 

9789170029011_200x_127-timmar-vilja-av-sten_pocket 

127 timmar – Vilja av sten

Aron Ralston, Bra Böcker 2011

I denna sanna historia berättar den då 27-årige alpinisten Aron Ralston med egna ord om sin övermänskliga bedrift när han våren 2003 gav sig ut i Utahs bergstrakter på en ensamklättring som skulle förändra hans liv. Under klättringen blir han fastkilad i en bergsklyfta när ett stenblock på flera hundra kilo rubbas ur sitt läge och klämmer fast hans högra hand. Efter tre dagar tar hans vattenförråd slut. Efter fem dagar inser han förtvivlat att enda sättet att rädda sitt liv är att amputera sin egen arm. Han fattar ett beslut: Han ska överleva.

 

exit-kalahari

Exit Kalahari

Jenny Söderqvist, Helene Åberg, Albert Bonniers Förlag 2015

Exit Kalahari är en dokumentärskildring för vuxna om SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åberg som besöker ett naturreservat i Botswana. På grund av en olyckshändelse med deras bil som brinner upp hamnar de plötsligt i en riktig mardröm, öga mot öga med vildmarkens farliga djur.

 

Senaste artiklarna