Äventyr Scouternas arrangemang

En tur ut i världen

15 november, 2016

Under höstlovsveckan bussade 34 äventyrarscouter från hela Sverige ner till Schweiz för att få besöka en helt ny kultur under arrangemanget Upplev Världen 2016. Temat för resan var Barnkonventionen och mänskliga rättigheter och Scout har pratat med några av deltagarna.

Det var efter en lång resa som scouterna från Sverige kom ner till Geneve inför ett besök hos FN och Röda korset.

– Bussresan tog 21 timmar men var riktigt rolig med allsång, allmänt prat, skratt, film och broar. Varje gång vi åkte under en bro skrek alla ”en bro en bro en bro” och klappade händerna, säger Albert ”Kluttis” från Spånga i Stockholm.

När 34 scouter ska ta sig igenom en säkerhetskontroll i dörrarna till FN tar det tid. Men i luften fanns det höga förväntningar blandat med nyfikenhet och tålamod.

– En skön guide gav oss en rundtur i den stora FN-byggnaden. Vi hade även workshops om barnsoldater och klimathotet, säger Albert.

– Det var väldigt roligt att se alla saker som man bara sett på bild eller TV innan, flikar Tove Ekroth från Örebro in.

Med nya intryck och kunskaper om världen vaknade scouterna nästa dag upp till en ny härlig dag. På Röda Korset vankades det workshops och guidning i museet.

– Workshopen handlade om att det inte är lika lätt att samarbeta i praktiken som på pappret och hur Röda Korset försöker förhindra att konflikter uppkommer på grund av missförstånd, berättar Tove.

Efter två intensiva dagar i Geneve fortsatte resan mot det internationella scoutcentret i Kandersteg (KISC) där scouterna fick lära sig om Baden Powell, Schweizisk natur och ha kvalitetstid med nyfunna vänner.

– Det bästa med hela resan var de roliga aktiviteterna på Kandersteg och alla underbara människor som jag träffade, säger Albert.

– Vi hade en workshop där vi skulle vandra i Alperna, och det var ju otroligt häftigt! utbrister Tove.

Under resan har scouterna lärt sig mycket om mänskliga rättigheter, internationell scouting, och kulturen i Schweiz.

– Men det var väldigt dyrt i Schweiz, men det är ju inget som man kan göra något åt, säger Tove.

På frågan om de kan rekommendera andra att åka till Schweiz och Kandersteg lyder svaren såhär:

– Jag kan starkt rekommendera att åka dit. Naturen var fantastisk, rummen väldigt fina, maten jättegod och personalen, eller Pinkies som de kallas, var trevliga,  säger Albert.

– Förutom alla härliga vänner jag har fått under resan, tar jag med mig fina minnen och fina kort. Så får du chansen att åka till Kandersteg, ta den! säger Tove.

Senaste artiklarna