Fredrik Larsson.

Magnus Arnell.

Äventyr Learning by doing

”Vi hittar inspiration till podden överallt”

Fredrik Larsson och Magnus Arnell är frilufsentusiasterna bakom Färd – en podcast om friluftsliv där varje avsnitt har ett speciellt tema. Scout har pratat med Fredrik om friluftsliv och utmaningarna med att göra podden.

Fredrik Larsson och Magnus Arnell har sedan barndomen eller ungdomsåren haft ett stort friluftsintresse. Som unga var de båda scouter vilket bidrog väl till friluftslivet som enligt Fredrik alltid har varit en källa till häftiga upplevelser och kompisar, som nu också har inspirerats till podden Färd.

– Till vardags arbetar vi båda två med hela andra saker, så nu när en är vuxen blir friluftslivet ofta ett viktigt andningshål, men även fortfarande något som hela tiden ger nya upplevelser. Både för oss och våra familjer, säger Fredrik.

Men hur kom det sig att två killar som aldrig egentligen gjort en podd plötsligt skapade Färd? Fredrik berättar:

– Idéen kom nog framförallt ur lusten att vara lite kreativ på ett nytt sätt. Ingen av oss hade någon större erfarenhet av podproduktion sedan tidigare men vi hade ett stort intresse för friluftsliv. Vi fick ett lustfyllt infall och följde det helt enkelt. Namnet funderade vi mycket på. Färd fanns dock tidigt med bland förslagen, inspirerade av Roger Isbergs läsvärda bok med samma namn. Från början sa vi att vi skulle göra tio avsnitt och se hur det kändes sedan men det har bara rullat på. Vi fick en fantastisk respons från många lyssnare, som är en stor anledning att vi prioriterat att fortsätta med podden.

Hur fungerar podden?

– Under säsongen försöker vi släppa ett avsnitt varannan vecka. Exakt vad som kan betraktas som säsong är möjligen lite flytande. Avsnittens upplägg är i grunden ett samtal, antingen mellan mig och Magnus eller tillsammans med en eller flera inbjudna gäster. Vi försöker variera innehållet till att vara både väldigt konkret hands-on inspirerande om friluftsliv och avsevärt mer filosofiskt. Men vår grundidé är hela tiden att vi vill inspirera och tillgängligöra friluftslivet. Vi gillar också att intervjua folk som gjort något speciellt ballt eller har intressanta tankar om friluftsliv, både Renata Chlumska, Ola Skinnarmo och Klas Sandell har tex varit med, för att nämna några kändisar. Vi har gjort både avsnitt om hur man för sin första fjällvandring till avsnitts som handlar om ”vad är egentligen friluftsliv”. Både Magnus och jag kan ibland ha en tendens att snöa in en smula på olika ämnen, tex böcker vi läser, då är det väldigt roligt att ha ett forum där man kan ventilera sina tankar och fördjupa sig lite. Hur klär man sig tex optimalt om fötterna när man är ute, hur ser egentligen normer i friluftsvärlden ut och varför får man för sig att åka med Kite över hela Grönland, är några exempel på ämnen vi pratat om.

Hur kommer ni på de olika avsnitten?

– Vi hittar inspiration överallt. Det kan handla om spännande personer en stöter på, en bra bok eller en egen upplevelse. När vi ringat in ett tema eller tanke vi vill göra ett avsnitt om försöker vi formulera någon form av ide eller fråga vi kretsar kring, som blir något konkret att hänga upp det på.

Vad är det roligaste med att göra Färd?

– Det ger oss en anledning att ägna tid åt att hyfsat seriöst och djuplodande fundera över frågor som vi annars inte skulle ägna så mycket tid åt. Jag tror att vi båda två känner att det gett oss mycket anledning att fundera över vårt eget friluftslivsutövande, hur en värderar det, vad en prioriterar osv.

Vad är utmaningarna och det svåraste med att göra Färd?

– Det är väl egentligen inget som är speciellt svårt när man drivs av lust och nyfikenhet. Men det tar ju sin lilla tid och behöver prioriteras för att bli gjort.

Vilket är det bästa poddavsnittet än så länge tycker du?

– Vi har nog många favoriter. Fler av intervjuerna har blivit riktigt bra tex, och de uppskattas också av lyssnarna ser vi på statistiken. Men det är klart att avsnittet som behandlar en av våra inspirationskällor, boken Färd av Roger Isberg, nog har en speciell plats.

Har du något tips till de som går runt och funderar på om de skulle kunna göra en podd?

– Det är bara att göra. Testa sig fram lite och prata om något som du brinner för. Innehållet och berättelsen är trotts allt det viktigaste. Allt annat kan man läsa sig till, tex på webbsidan podcastskolan.

Poden FÄRD hittar du här!

Facebooksida: https://www.facebook.com/podcastenfard
Twitter: twitter.com/podcastenfard