Aktuellt engagemang

”Vi har utvecklats till ett team”

Max Engman, Pontus Stadig och Lukas Castan är tre utmanarscouter som tagit ett stort ansvar i Älvsjö scoutkår och får nu ta emot utmärkelsen Årets scouthjältar. ”Scouterna innebär mycket ansvar men vi är inte rädda för att anta utmaningar”, säger Lukas Castan, ledare i Älvsjö scoutkår.

Att få en scoutkår att leva och växa kräver ett starkt engagemang. Det vet utmanarscouterna Max Engman, Pontus Stadig och Lukas Castan från Älvsjö scoutkår som nu har tagit emot utmärkelsen Årets scouthjältar för sitt arbete i Älvsjö scoutkår.

– Vi är självklart väldigt stolta över att få ta emot utmärkelsen. Även om det alltid är kul att få en sådan utmärkelse, arbetar vi fortfarande först och främst för vår kår och våra scouter på upptäckaravdelningen. Det här är en bekräftelse på hur uppskattat vårt arbete är och vi kommer att  fortsätta att engagera oss precis som tidigare, säger Pontus.

Killarna har tagit ett stort ansvar på upptäckaravdelningen där de förbereder, planerar och genomför verksamheten. Dessutom tar de hand om scoutkårens hus och fixar, förbättrar och underhåller huset. Scoutingen ger dem en stark gemenskap.

– När vi var Spårare var det en plats att träffa nya och gamla kompisar men även att lära sig ett och annat genom både lek och allvar. När vi var Äventyrare fokuserade man mer på den lilla gruppen; patrullen där gruppdynamik var ett självklart inslag. Under äventyrartiden fick vi även vara med om många häftiga äventyr som gett minnen för livet, säger Max.

– Vi tre har utvecklats till ett team genom att vi gjort denna resa tillsammans. Fördelen med det är att vi behöver kortare “startsträcka” när vi startar ett nytt projekt, eftersom vi vet vart vi har varandra. Allt går att lösa så länge man möter motgångar med ett glatt humör, säger Lukas.

Vad kan scouting göra för skillnad i samhället tror ni?

– Genom scouting får barn och även vuxna en meningsfull fritid samtidigt som de lär sig ta ansvar och får lära sig om gruppdynamik. Många lär sig att de klarar mer än vad de själva tror och det leder till bättre självförtroende men även bättre självinstinkt, säger Lukas.

Killarna berättar att de tror på globala och lokala projekt där scouter i alla åldrar lär sig om nya saker och andra kulturer. Och visst är det ett plus att även vara scout när man blir äldre.

– Dina kunskaperna och färdigheter från Scouterna hjälper dig både i skolan och på jobbet. Det är ingen slump att många av näringslivets toppar har varit scouter någon gång i livet, säger Max.