Aktuellt Free being me

Free Being Me på Hedvig Eleonora scoutkår

Höstens program Free Being Me har nått många scoutkårer runt om i landet och verkar för att få fler scouter att bli trygga med sina kroppar. ”Det är kul att höra hur de tänker”, säger ledaren Lina Bejedal.

En trappa ned i Hedvig Eleonora scoutkår mitt i Stockholm råder liv och rörelse. Snart ska scoutmötet börja med temat Free Being Me. För kvällens möte finns ett 20-tal unga äventyrare i rummet. Skratt och bus rör runt i rummet tills ledaren Anna Barfod, Lina Bejedal och Pontus Holmberg kallar till möte. Scouterna sätter sig i en ring och hälsar på varandra med en ramsa.

– Innan vi kör igång med Free Being Me ska vi gå igenom Jämland, säger Anna Barfod.

Hon syftar på den landskapssatsning kåren har fokuserat på under hösten. Scouterna ska få koll på svampar och insekter i Sveriges olika län. Sedan följer leken Blodpotatis som går ut på att hitta rätt person i mörkret. Det är en lek som scouterna här tycker är mycket kul.

Sedan är det äntligen dags för scouterna att börja fundera kring det här med självförtroende och självkänsla. Scouterna får fylla i vad de tycker om med sig själva och Anna frågar dem:

– Vad är kroppsprat?

– Jag tror att det är när man pratar om sin kropp eller kanske andras kroppar?, säger en av scouterna.

Efterföljande diskussion rör hur man kan välja att prata om andra och med andra. Att man gärna kan ge komplimanger som handlar mer om dig som person än endast det yttre.

– Efter sommaren får man ofta kommentarer att man ser blek eller brun ut. Det är ju konstigt, säger en annan scout.

– Ofta kan det uppfattas att man bryr sig mer om det yttre än det inre, säger en scout.

Efter följer några sketcher med ledarna som får scouterna att brista ut i full skratt. Vi kommer fram till att det är bra och något positivt att faktiskt vara lite konstig och att konstig är en tolkningsfråga. Sedan får scouterna träna på att ge varandra komplimanger som ska handla om allt förutom kroppen och utseende.

När scoutmötet tar slut möter jag två 12-åriga scouter som sammanfattar känslan av Free Being Me.

– Det är kul och bra att man uppmärksammar ämnet så att fler kan känna sig trygga.

– Man lär sig också nya vinklar och nya sätt att tänka. Jag tror vi kan få människor att må bättre!