Aktuellt engagemang

Scoutnallen Herran Björne far Sverige runt

Nallen som tillhör Lyckeby scoutkår i Karlskrona är på sitt livs äventyr genom Sverige. ”Vi ville skapa ett riktigt äventyr för våra scouter och lära dem att saker och ting kan fungera eller fallera”, säger Linn Jönsson, ledare i Lyckeby scoutkår.

Idén bakom Herran Björne och hans resa ut i Sverige kom från början från Linn Jönssons bror som innan sociala medier fanns på kartan, gjort ett liknande experiment. Linn Jönsson ville skapa ett äventyr för sin upptäckargrupp, hon köpte nallen på en second hand och presenterade idén för sina scouter. De hjälptes åt att packa hans ryggsäck, klädde på honom och utrustade honom med information och satte honom på bussen. Men hur reagerade busschauffören?

– Han såg inte jätteimponerad ut, jag tror inte han förstod grejen utan frågade istället om vi hade tillstånd för detta att skicka ut en nalle på en buss, säger Linn och skrattar.

Herran Nallen tog alltså plats på bussen och betalade med sin biljett gjord av scouter. Sedan gick det några veckor, men plötsligt fick kåren livstecken av sin gulliga kompis.

– Det kom ett meddelande på Facebook och sedan fick vi ett vykort. I Herran Björnes ryggsäck fanns instruktioner hur man kunde höra av sig till oss på olika sätt via mail, sociala medier eller färdiga vykort.

Vad för äventyr har Herran Björne varit med om hittills?

– Ja, han har bland annat övernattat på centralstation i Stockholm, varit hemma hos en flicka och sovit över, besökt en förskola och åkt taxi. Han har bland annat besökt Oskarshamn, Stockholm, Västervik och Funäsdalen. I dagsläget vet vi inte vart han finns, säger Linn.

Vad kan era scouter lära sig av det här projektet?

– Det här är ett roligt äventyr för vår kår och det lär också våra scouter att saker och ting kan både fungera och fallera, att sociala medier är ett bra sätt att kommunicera. Det här har även gett oss gemenskap och det handlar även om att få ut Scouterna ut i världen. Många vet vad Scouterna är men de har fortfarande en skev bild av vad vi gör!