"Tack vare Musikhjälpen blir det synligt att vi i Sverige har privilegier men att vi tar vårt ansvar. Det går helt i linje med Scouternas värderingar."

Glada Hovsta-scouter framför Musikhjälpens kamera.

Scouter skramlade bössa utanför Musikhjälpen-buren i Örebro.

Scouter från Örebrotrakten höll liv i elden i eldfaten utanför Musikhjälpen-buren.

Scouternas insamling till Musikhjälpen landade på över 70 000 kr!

Aktuellt Musikhjälpen

”Musikhjälpen går helt i linje med Scouternas värderingar”

En vecka om året, i december, sänds Musikhjälpen dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. I december 2016 var det Emmy Qvil som startade och drev Scouternas insamling till Musikhjälpen. Hon gjorde det för att barn i krig också har rätt att gå i skolan.

Hallå där Emmy Qvil, vem är du?

Jag är 22 år och medlem i Björkekärr scoutkår. Jag bor och pluggar i Göteborg och är engagerad i Scouternas mångfaldsgrupp. Jag är också ledare på Vinterskogslägret.

Varför engagerade du dig i Musikhjälpen 2016?

Jag pluggar globala studier och har älskat Musikhjälpen ända sen start. Jag tycker att Musikhjälpen är en bra möjlighet att göra något – på riktigt. Tack vare Musikhjälpen blir det synligt att vi i Sverige har privilegier men att vi tar vårt ansvar. Det går helt i linje med Scouternas värderingar.

Vad gjorde du då under Musikhjälpen-veckan?

I år var Musikhjälpens bur i Örebro, men jag var inte där. Jag var hemma i Göteborg och satt hemma och hetsade på Facebook och andra sociala medier! Jag gled in i projektet väldigt sent, då jag såg att inget hände på Changing the world Scouter stödjer Musikhjälpen-sidan. Jag mejlade administratören för sidan och fick ansvar för att starta insamlingen. Det var dagen innan Musikhjälpen började!

Bra jobbat! Var det några scouter på plats vid buren?

Jadå, det var scouter vid buren. Flera kårer från Örebro-trakten var där och höll liv i elden i eldfaten och skramlade bössa.

Årets tema var ”barn i krig har rätt att gå i skolan”, hur berör det dig?

Jag satt och skrev en ganska tråkig inlämningsuppgift under Musikhjälpen-veckan och så var det en låtönskare som sa att ”alla borde ha rätt till tentaångest”. Då tänkte jag att för mig har skolan alltid bara funkat och insåg hur sjukt det är att det inte gör det för alla andra.

Hur mycket pengar drog Scouternas insamling in?

Drygt 70 000 kronor. Det är jag fruktansvärt nöjd med. På plats samlades ju också in pengar av olika scoutkårer i Örebro. Och när man räknar in vad de samlade in så når vi upp till omkring samma summa som vi Scouterna samlat in tidigare år.

Wow! Vilket är ditt starkaste minne från veckan?

Den sista timmen. För under veckan kom det in typ 10 000 kronor om dagen, i jämn takt. Men sista timmen rullade det in 10 000 kronor på bara några minuter, kändes det som. Jag stod på jobbet och fick egentligen inte ha min telefon, men en snäll kollega stod där och täckte upp för mig när jag kollade mobilen och jag var jätterörd och kunde inte riktigt säga det till någon. Det var väldigt häftigt att vi gjorde det, trots att förutsättningarna egentligen bara handlade om kontakt över Facebook. Och ändå kom vi upp i så mycket pengar. Sen är det häftigt med omvandlaren, där man ser konkret hur det vi samlade in kan göra skillnad för folk. Jag är också så tacksam över att folk var med på tåget och jag fick bara positiva reaktioner och konstruktiva kommentarer.

Hur fortsätter ditt engagemang?

Jag är ett dedikerat Musikhjälpen-fan, så jag hoppas få jobba vidare med det här även 2017. Jag vet ännu inte riktigt i vilka former, men vår insamling görs av scouter med scouter. Så snart vi vet plats för Musikhjälpen 2017 tycker jag att det är dags att börja planera för vår medverkan. Om det finns scouter där ute som vill engagera sig så hör av er till mig på emmy.qvil@scouterna.se.