Mathias Dahlgren serverar krabbelurer med björnbär och vanilj-crème fraiche.

I boken "Hemkunskap" får den enkla matlagningen ta plats.

Stjärnkocken Mathias Dahlgren har två stjärnor i Michelinguiden.

Prylar Mat

Stek krabbelurer som en stjärnkock

Krabbelurer är en klassiker i scoutsammanhang. De där varma och mjuksega degbollarna som är en blandning av sockerkaka och pannkaka. Kanske doppade i socker som gör att de knastrar härligt mellan tänderna. Testa stjärnkocken Mathias Dahlgrens recept på krabbelurer!

Det enkla är ju oftast det bästa.

”Det behöver inte bli en bättre middag för att man har mer tid på sig, det är lätt att krångla till det i onödan. Mat kan aldrig bli för enkel, däremot kan man förstöra mat genom att laga råvaror man inte förstår sig på med tekniker man förstår ännu mindre.”

Så skriver Mathias Dahlgren, en av Sveriges absolut största stjärnkockar. Han har fått två eftertraktade Michelinstjärnor för sin restaurang på Grand Hôtel i Stockholm. Nu har han stängt restaurangen för att fila på ett helt nytt koncept. I höstas släppte han en kokbok med fokus på det enkla. Han kallar den för ”Hemkunskap” och den är smart inplastad, så att den inte ska suga upp fukt från diskbänken.

Bland efterrätterna har han klämt in sitt recept på krabbelurer.
”Krabbelurerna till efterrätt är lite som amerikanska pannkakor. Det vill säga, de passar alltså även utmärkt till en lyxig helgfrukost. Mums!”

Här kommer Mathias recept. Helt klart värt att testa hemma i köket eller vid lägerelden!

Stekta krabbelurer med vanilj-crème fraiche och färska björnbär

Ingredienser till 4 portioner

270 g (4 1⁄2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
135 g (1 1⁄2 dl) strösocker
2 ägg
1 1⁄2 dl mjölk
smör till stekning

Vanilj-crème fraiche
1 vaniljstång
2 dl crème fraiche lite florsocker

färska björnbär
4 msk björnbärs- eller blåbärssylt

Metod
Börja med vanilj-­crème fraichen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en bunke. Tillsätt crème fraichen, sockra lätt med florsocker och vispa pösigt. Blanda alla ingredienser till krabbelurerna till en slät smet. Hetta upp smör i en stekpanna på medelvärme, klicka ut krabbelursmeten till plättar och stek dem gyllene på båda sidor.
Arrangera nystekta krabbelurer, bär, sylt och vanilj­-crème fraiche på tallrikar.

Recept från ”Hemkunskap” av Mathias Dahlgren. Bonnier.
Omslagsfoto och matfoto: Magnus Skoglöf. Författarfoto: Tina Axelsson.  

Senaste artiklarna