När du kramar någon utsöndrar kroppen hormonerna serotonin och dopamin vilket gör att du känner dig glad, lugn och lycklig.

Aktuellt kärlek

Fira kramens dag

19 januari, 2017

Varje år den 21 januari firar vi kramens dag, eller internationella kramdagen, som den också kallas. Att ge en kram kan vara stöttning och värme till någon när det behövs som mest, eller bara vara en härlig gest av omtanke och uppskattning till en partner eller kompis.

– Att kramas fyller viktiga basala behov, det lugnar, och det skapar trygghet, det kan till och med dämpa smärta, säger Kerstin Uvnäs-Moberg, läkare och professor i fysiologi.

Kramens dag firas för att vi ska ha en anledning till att kramas extra mycket och uppmärksamma värmen ute i samhället. Dessutom vill vi fira betydelsen av en kram – att den faktiskt gör så människor mår bra. Visste du att en kram minskar stress och oro hos människor? Så är det faktiskt! När du kramar någon utsöndrar kroppen hormonerna serotonin och dopamin vilket gör att du känner dig glad, lugn och lycklig.

– Känselnerver aktiveras som sänder impulser till hjärnan och som skapar positiva effekter som känslan av trygghet, exempelvis genom att hormonet oxytocin frisätts, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg.

En kram mellan två goda vänner kan vara till stor hjälp när saker och ting är lite svåra i livet.
– Kramar mellan människor som känner och tycker om varandra är bra, liksom när man verkligen behöver hjälp så kan kramens effekt hjälpa till, säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Om vi jämför alla svar på frågorna ”vem kramar du?” och ”varför gillar du att kramas” är svaren väldigt lika oavsett generation, kön och bakgrund. De flesta svarar att de tycker om att krama sina nära och kära för att uttrycka sin kärlek till dem.

– Förr i tiden kramades min man och jag väldigt ofta men idag är det allt mer sällan. Nu är det mest barn och barnbarn som jag kramar varje gång jag träffar dem, säger Berit 79 år.

– Jag kramar ofta mina kompisar när vi träffas så att de förstår hur mycket jag tycker om dem! Det är mysigt med kramar, säger Anna 16 år.

Senaste artiklarna