Med lite kunskap och tips och trix kan du ta fina bilder även när det är mörkt.

Fånga stämningen på bild i mörkret.

Lär dig fota i mörker

Varför är det egentligen så svårt att fota i mörker? Scout har pratat med scouten och fotografen Magnus Fröderberg för att reda ut svårigheterna med att fånga coola händelser i mörker.

Varför är det så svårt att fotografera i mörker?

– Det beror på att sensorn alltid behöver lika mycket ljus, oavsett om det är mörkt eller ljust där man är. I mörker måste kameran kompensera för bristen på ljus på olika sätt. Ett sätt är att släppa in ljus under en längre tid. Då finns det risk att bilderna blir skakiga. Bilderna kan också bli gryniga när kameran försöker ljusa upp bilden, säger Magnus Fröderberg.

Vad ska man tänka på när man fotograferar i mörker ute/inne?

– Ett tips är att be den man ska fotografer att placera sig närmare en ljuskälla, som en lykta eller en eldstad. Ljuset avtar snabbt, så kryp nära. Ett annat tips är att se till att kameran är stilla, exempelvis genom att ta stöd mot ett bord.

Vad ska man tänka på när man fotograferar med en mobil?

– Prova att stänga av blixten/kameralampan – det skarpa vita ljuset förstör ofta all stämning. Kolla så att objektivet är rent. Bestäm var mobilkameran ska ställa skärpan genom att exempelvis peka på ett ansikte, säger Magnus Fröderberg.

Vill du lära dig mer om att fotografera? Surfa in på http://www.kameravaskan.se!