Att anordna en matchmaking-aktivitet kan vara både roligt och spännande.

Aktuellt kärlek

Så gör du ett matchmaking-event

Patrik Redgård och hans team på utmanarlägret Boomerang på Vässarö bestämde sig att som en del av ett kärlekstema, att köra en matchmaking-aktivitet på lägrets kafé. Nu delar han med sig av sina bästa tips till hur du som ledare kan skapa din egen matchmaking-aktivitet.

För att dra igång matchmaking-aktiviteten tog teamet fram ett formulär med både seriösa och oseriösa frågor som deltagarna sedan fick fylla i.
– Bland frågorna fanns dejtingfrågor som ”hur man vill tillbringa sin lördagskväll” och ”vad man skulle gjort om man fått tillgång till en tidsmaskin” men också personlighetsfrågor som hur man ställer sig till regler, om man helst väljer sanning eller konsekvens och saker man retar sig på. Man fick också fylla i hur gammal man var, vilken typ av relation man var ute efter och om man hade några preferenser när det gäller kön, förklarar Patrik.

Under dagen fick sedan de kafébesökare som ville fylla i formuläret och lämna in. Sedan var det bara att sätta igång och matcha för Patrik och hans team. När de hade lyckats matcha ihop alla delade teamet in paren i olika grupper och kom med förslag på aktiviteter som gruppen kunde göra för att lära känna varandra.

Matchmaking-aktiviteten blev väldigt populär och över 100 deltog och de flesta deltagarna verkade tycka att det var både roligt och spännande.
– Med den här aktiviteten vågade även de som normalt sett inte tar plats att vara med, säger han.

patrik-redgard

Patrik Redgård, 34 år, scoutledare i Staffanstorp.

Hur ska man gå till väga som lägerarrangör om en vill göra något liknande?
– För oss var det viktigt att poängtera i kommunikationen att aktiviteten passade lika bra för den som ville ha nya vänner, som den som faktiskt sökte efter en relation. Vi reflekterade också lite kring normer och kön. Vi bestämde oss för att anstränga oss för att inte lägga några värderingar i hur en relation kan och ska se ut. Frågorna utformades så att man själv fick välja både könsidentitet och önskad könsidentitet och svarsalternativen bestod av mer än bara de binära könen, förklarar Patrik.

Vidare berättar Patrik att de också var nog med att följa deltagarnas egna önskemål om ålder på sin match.
– Vi separerade också deltagare från ledare/funktionärer för att inte få problem med beroendeställningar. När vi berättade för deltagarna vilka deras matcher var, valde vi att inte publicera någon lista på dessa. Istället fick deltagarna som blev uppropade smyga iväg en bit bort, bortom all publik, där de i betydligt mer privat sfär fick hitta sin partner med hjälp av ett nummer de fått tilldelat, avslutar Patrik.

Sex tips för en lyckad matchmaking-aktivitet
1. Blanda humor med allvar.
2. Reflektera lite kring vad som kan gå snett före.
3. Var många som kan hjälpa till att sortera matchmaking-formulär.
4. Försök utforma aktiviteten så att den bygger bort moment av grupptryck.
5. Ha ett urval av förberedda aktiviteter som de ihopmatchade paren kan göra tillsammans.
6. Glöm inte massvis med formulär och pennor.