Leone Milton har tillsammans med forskaren Marie Tomicic arbetat fram boken "Ta Makten - för att det funkar".

Aktuellt självkänsla

”Ta makten – för att det funkar!”

Som ung hade journalisten Leone Milton problem med ätstörningar och ångest. Med hjälp av egna erfarenheter har hon nu tillsammans med forskaren Marie Tomicic skrivit boken ”Ta Makten – för att det funkar” för att få fler unga att må bättre och känna sig trygga med sig själva.

Att skriva en bok skiljer sig mycket från att skriva artiklar. Det menar journalisten Leone Milton som nu tillsammans med forskaren Marie Tomicic under tre år har arbetat fram boken Ta Makten – för att det funkar.

– Det har varit en lång process där jag har lärt mig mycket. Utmaningen med att skriva boken har varit att göra den lättsam och rolig trots ett mycket allvarligt ämne. Det var även viktigt att hitta en ton som passar de yngre och fundera kring vad som faktiskt passar målgruppen vi vänder oss till, säger Leone Milton.

Hon är frilansande journalist och skriver till vardags mest om ungdoms- och kvinnofrågor och om hälsa. Som ung led Leone Milton själv av ätstörningar, depression och ångest, en anledning till att hon skrev boken Ta makten.

– När jag var ung saknade jag självhjälpsböcker som på ett eller annat sätt skulle kunnat ha hjälpt mig att må bättre. Därför känns det nu så bra att kunna förmedla den kunskapen. Mina förhoppningar är att boken ska kunna ge läsaren verktyg att kunna hantera sitt mående, vad händer när vi får ångest och hur kan man exempelvis ta hjälp av sin omgivning för att styra sina tankar på ett bättre sätt?

Ta makten – för att det funkar är inspirerad av ACT (Acceptance and Commitment Therapy), Self-Compassion och Mindfullness. ACT är en utveckling av KBT (Kognitiv beteendeterapi) som rekommenderas av Socialstyrelsen som behandling av stress, ångest och depression. Boken riktar sig till tonåringar och unga vuxna och innehåller många roliga övningar som ifrågasätter och förändrar vårt sätt att tänka om oss själva.

– Psykisk ohälsa bland unga ökar och det är mer än viktigt att vi lyfter detta problem i ett tidigt skede. Jag tycker även att föräldrar ska läsa den så att de kan diskutera dessa viktiga frågor med sina barn!, säger hon.

I boken finns bland annat intervjuer med mer eller mindre kända ansikten som ger sin bild av välmående: Kitty Jutbring, William Spetz, Carl Stanley, Felicia Jackson, Kakan Hermanson, Zara Larsson, Jens Lapidus, Siavosh Derakhti, Catrine Lundell, Saga Becker, Negin Azimi, Aleander Erwik och Bianca Meyer.

Vad har varit roligast med att skriva Ta makten – för att det funkar?

– Dels har det varit att umgås och skriva tillsammans med Marie, att lära sig om ett högst aktuellt ämne och dels att faktiskt få testa övningar på sig själv och se om det fungerar!

Tävla om boken!

Du har chansen att vinna ett eget exemplar av boken. Nedan finner du fem frågor som behöver besvaras. Skicka dina svar till redaktionen@scouterna.se senast den 9 mars och glöm inte att skriva namn, ålder och adress.

1. Vad står förkortningen ACT för?

2. Vad kallas det nya programmaterialet inom Scouterna som handlar om kroppsligt självförtroende?

3. Vad heter William Spetz teaterföreställning som han är på turné med i Sverige under våren?

4. Beskriv vad det för dig betyder att vara ”schysst kompis”.

5. Varför ska just du vinna boken? Motivera med ett par meningar.

Andra om boken:

Absolut en av årets viktigaste böcker! Men boken tilltalar mig även som vuxen. Förutom innehållet, som jag ska komma till, så är boken snygg och läcker. Tjock pocket. Snygg layout med text som är lättläst och varierar i textsnitt och färg. Inramningen av ämnena känns genomtänkta och just det här snygga klottrandet upplever jag som personlig. Att bokens form verkligen tilltalar den yngre generationen. (…) Författarna Leone Milton och Marie Tomicic har skrivit en bok som verkligen behövs. Visst, marknaden är överfylld av böcker om personlig utveckling, mindfulness och om att finna inre harmoni. Men denna bok sticker ut”.
/Barnboksprat

Idag kom boken Ta makten – för att det funkar! En bok för unga om att ta makten över sig själv. Vi matas ständigt med intryck och skolas in i tankemönster som gör att vi inte är nöjda med dem vi är. Men måste det vara så? Viktigt som fan, tycker jag!”.
/Jens Lapidus

Boken är egentligen skriven till ungdomar, men alltså jag känner att jag också vill läsa varje sida och göra varenda övning och bara börja älska mig själv? En bok om självkänsla som har feministisk analys, så lyxigt! Jag önskar att jag hade haft den vid min sida när jag skulle bli en vuxen person, så hallå alla som känner en ungdom: här finns en asgrym present!”
/Ida Ekw